Ženisté postavili sedm mobilních mostů

České Budějovice - Armádní ženisté od úterý v jižních Čechách postavili v lokalitách poškozených záplavami již sedm mobilních mostů o nosnosti 50 tun. Další dva zřejmě dokončí ještě v sobotu odpoledne, oznámil náčelník ženijních vojsk pozemních sil české armády Vojtěch Hanudel.
Vojáci mosty budují v nejkritičtějších místech, vytypovaných v součinnosti se Správou a údržbou silnic Jihočeského kraje a krizovými štáby, na nichž provizorně nahradí záplavami zničené či vážně poškozené mosty.

Těch je podle dosavadních informací na jihu Čech více než 60.

Vojenské mosty již umožnily provoz například mezi Malontami a Pohorskou Vsí na Českokrumlovsku, u rybníka Svět v Třeboni na Jindřichohradecku či v Předmíři a Bavorově na Strakonicku. V Bukovsku na Českokrumlovsku použili i mostní tank.

Příslušníci ženijních praporů z Janovic nad Úhlavou a Týna nad Vltavou pokračují i v dalších místech Jihočeského kraje. Ženijní specialisté přitom dále posuzují lokality, v nichž by bylo umístění mobilních mostů nejúčelnější.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video