Vojáci pomáhají stavět protipovodňové hráze

Vojáci pomáhají stavět protipovodňové hráze - Vojáci pomáhají stavět protipovodňovou hráz v Ostravě-Koblově, která má zabránit vylití řeky Odry z koryta. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Vojáci pomáhají stavět hráze z pytlů

  • 4
Kvůli stoupajícím hladinám řek pomáhají na několika místech země vojáci ze záchranných praporů stavět protipovodňové valy. Od úterního rána stavěla dvacítka vojáků v Ostravě-Koblově stopadesátimetrovou hráz, která má zabránit vylití řeky Odry z koryta.

Celkem 60 vojáků pomáhá s protipovodňovými zábranami ve Středočeském a Moravskoslezském kraji, kde si pomoc armády vyžádali hasiči. V Bechyni povolal vojáky starosta.

"Od rána stavíme hráz z pytlů s pískem. Máme v záloze další skupinu na vystřídání," řekl pro natoaktual.cz Petr Orel ze 157. záchranného praporu v Hlučíně. Jeho vojáci staví hráz v Ostravě-Koblově, která má zabránit zaplavení asi desítky domů.

V místní části zvané Žabník platí už třetí stupeň povodňové aktivity. Vojáci od úterního rána přiváželi na nákladních autech písek a stavěli půl druhého metru vysokou hráz. Spotřebovali tři a půl tisíce pytlů.

Podobně vyslala armáda záchranáře z Kutné Hory do vodou ohrožených lokalit na Nymbursku. V Bechyni pomáhá 28 vojáků z místního záchranného praporu na stavbě valů.

Armáda má pro takovéto případy po celé České republice šest speciálních záchranných praporů, které pomáhají obyvatelstvu při závažných situacích, které ohrožují životy lidí, zdraví a majetek. Sídlí v Kutné Hoře, Jindřichově Hradci, Rakovníku, Bučovicích, Hlučíně a Olomouci.

"Sledujeme situaci a jsme připraveni okamžitě vyrazit na pomoc," uvedl mluvčí 157. záchranného praporu v Olomouci František Nepšinský.

Do akce vojáci vyrážejí na vyžádání hasičského záchranného sboru, hejtmana, primátora nebo starostů obcí s rozšířenou působností v případech, kdy kraje nejsou schopny vzniklou krizovou situaci zvládnout vlastními prostředky.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video