Malé Afghánce čeká očkování proti obrně.

Malé Afghánce čeká očkování proti obrně. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Vojáci pomáhají očkovat afghánské děti

  • 6
Vojáci NATO v Afghánistánu pomáhají mezinárodní organizaci UNICEF s očkováním místních dětí proti obrně. Lékařské týmy chtějí během zvláštní kampaně naočkovat část ze 7 milionů afghánských dětí.

Zdravotnické týmy v provinčním rekonstrukčním týmu pod velením NATO v Kandaháru už začaly s očkováním dětí přímo v tamější městské nemocnici. Informovalo o tom velitelství mezinárodních sil ISAF.

Vojáci NATO zajišťují lékařským týmům ochranu. Během speciální dlouhodobé kampaně chce UNICEF nechat naočkovat většinu dětí ve věku do pěti let.

Na financování nákladné zdravotnické akce, jejímž cílem je v Afghánistánu vymýtit vysoce nakažlivou nemoc, která může končit ochrnutím nebo i smrtí, se podílí kanadská mezinárodní rozvojová agentura CIDA.

"Agentura financuje řadu projektů v Afghánistánu jako součást kanadského pomoci," uvedl Dave Marsh z velitelství sil ISAF na jihu Afghánistánu.

V celém Afghánistánu nyní operuje zhruba 33 tisíc vojáků pod velením NATO. V neklidných jižních oblastech včetně provincie Kandahár už několik týdnů probíhá rozsáhlá alianční operace Achilles, do které se zapojilo 4500 vojáků ISAF pod velením NATO a dalších tisíc vojáků afghánské armády.

Achilles je největší bojovou operací aliančních sil v Afghánistánu od roku 2001, kdy po teroristických útocích na Washington a New York Američané se spojenci svrhli tamější vládní hnutí Taliban.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video