Afghánistán, Kábul.

Afghánistán, Kábul. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Vítězství Talibanu nad mobilními operátory rozhněvalo Afghánce

  • 15
Uplynuly pouhé dva týdny od "vítězství" Talibanu nad mobilními operátory na jihu Afghánistánu. Povstalci sérií útoků na vysílače donutili operátory, aby na noc vypínali své sítě. Teď se statisíce Afghánců zlobí, že jejich mobilní telefony, které mnohdy představují jediné spojení se světem, zůstávají hluché.

Bez signálu na noc zůstává až 250 tisíc zákazníků. Pro mnohé je mobilní telefon jediným způsobem, jak přivolat pomoc třeba lékaře.

Afghánské ministerstvo pro telekomunikace kromě stížností obyčejných lidí dokonce zaregistrovalo několik dotazů od povstalců Talibanu, zda by operátoři nemohli zase své sítě zapnout.

"Ukazuje se, jak rozhodnutí učiněná vysoko postavenými vůdci Talibanu mohou mít negativní důsledky pro níže postavené bojovníky v terénu," citovala agentura AP šéfa ministerstva telekomunikací Amira Sangina.

Podle analytiků si tak Taliban totiž rozhněval i své přívržence na afghánském venkově. Mluvčí radikálních islamistů Zabiulláh Mudžahíd dokonce už podle agentury AP připustil, že by se situace mohla změnit a sítě by mohly opět fungovat i v noci.

Koncem února dali povstalci Talibanu mobilním operátorům ultimátum: vypínejte od pěti odpoledne do sedmi ráno své sítě, nebo přijde útok! Rebelové se totiž obávají, že je mezinárodní jednotky prostřednictvím signálu mobilních telefonů sledují.

Své výhrůžky Taliban splnil a během několika dnů zničil nebo poškodil desítku věží s anténami pro přenos signálu na jihu Afghánistánu. Škody přesáhly dva miliony dolarů. Operátoři v polovině března ustoupili a poslední dva týdny na noc své sítě vypínají, především v provinciích Hílmand, Kandahár a Zábul, kde jsou povstalci nejaktivnější.

Od pádu Talibanu působí v Afghánistánu čtyři hlavní mobilní operátoři, kteří vynaložili na vybudování sítí stovky milionů dolarů a patří mezi největší investory v zemi. Registrují přitom 5,4 milionu zákazníků.

Ministerstvo pro telekomunikace nyní doufá, že se s operátory dohodne na novém plánu. Operátoři opět budou své sítě provozovat 24 hodin denně a vláda pomůže s ochranou jejich vysílačů.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video