Tvrdík slíbil Libavé vojenskou základnu

  • 1
Město Libavá - Ministr obrany Jaroslav Tvrdík ujistil představitele Olomouckého kraje i okresů a obcí v okolí vojenského újezdu Libavá, že armáda vybuduje v Přáslavicích na Olomoucku velkou vojenskou základnu za několik miliard korun. V nedávné anketě se přitom obyvatelé v prostoru újezdu vyslovili, že nejsou proti výstavbě základny a naopak si od ní slibují nové pracovní příležitosti.
Tvrdík v lednu polekal představitele státní správy a samosprávy, když zmrazil investici kvůli zpochybňování hranic libavského újezdu. V úterý však naznačil, že počítá i s rozvojem olomoucké posádky.

"Miliardové investice do této lokality (Přáslavice) zůstávají v platnosti," řekl ministr. Podle něj však začne výstavba nové základny, kde najdou při cvičeních zázemí i vojska NATO, až v letech 2005 až 2007.

Původně patřila přáslavická posádka mezi prioritní útvary, jako jsou Čáslav a Náměšť, v nichž začne modernizace už příští rok.

Ministerstvo zveřejnilo svůj záměr zmrazit výstavbu základny v Přáslavicích na hranici újezdu v době, kdy senátorka Jitka Seitlová (ODA) oznámila, že se kvůli nedodržování lidských práv na Libavé hodlá obrátit na Ústavní soud.

Na senátorku se snesla vlna kritiky od starostů z okolí Libavé, hejtmana i přednosty okresu, kteří si od vzniku základny slibovali a stále slibují příliv investic do regionu i vznik dalších pracovních míst.

Seitlová, která několik let bojovala za to, aby si lidé na Libavé mohli volit samosprávu či svobodně podnikat a cestovat po újezdu, se po kritice stáhla do ústraní. Obyvatelé újezdu pak v anketě pořádané ministerstvem obrany dali najevo, že svoji budoucnost vidí po boku armády.

Hlasováním v anketě ministerstva obrany dali Libavští najevo, že nejsou proti vybudování velké základy NATO na okraji vojenského prostoru. "Z 546 lidí, kteří hodili lístek do uren, 498 hlasovalo pro a jen 38 proti zachování újezdu," řekl mluvčí resortu Miroslav Šindelář.

"Výsledek ankety bude dost podstatný při rozhodování o tom, co bude s vojenským prostorem dále,“ řekl ředitel legislativního a právního odboru ministerstva obrany Rostislav Duchoň. Na anketní otázku odpovídají obyvatelé starší osmnácti let. Těch v újezdu žije 862.

Konečný výsledek tak reprezentuje mínění asi šedesáti procent obyvatel prostoru. "Resort nyní bude mít jistotu, že se mu vyplatí investice do rozvoje prostoru," konstatoval mluvčí.
,

Video