Čeští a američtí vojáci v akci v afghánském Lógaru

Čeští a američtí vojáci v akci v afghánském Lógaru | foto: PRT Lógar

Taliban přepadl patrolu českých a amerických vojáků v Lógaru

  • 232
Měla to být další běžná patrola, jakých čeští vojáci v afghánském Lógaru absolvují desítky. Místo toho se mise proměnila v těžkou bitvu, ve které Češi riskovali životy, aby pomohli svým americkým kolegům.

"Děkuji vám za veškerou vaši podporu. Ráno 4. července vaši muži vykonali na bojišti něco skvělého a úžasného. Útok nepřítele byl tak intenzivní, že bez jejich podpory bychom to nebyli schopni zvládnout," píše americký poručík Jon L. Trump s poděkováním v e-mailu veliteli českého rekonstrukčního týmu v afghánském Lógaru.

Před dvěma týdny čeští vojáci vyráželi na společnou patrolu s americkými kolegy. Úkol byl jasný - prozkoumat a zkontrolovat cesty v distriktu Charch předtím, než tam vyjedou další pravidelné hlídky. Oblast nepatří mezi nejklidnější a povstalci Talibanu zde často útočí prostřednictvím nastražených náloží u cest.

Dělníci pro Taliban

Už po několika kilometrech si pozorovatel na jednom ze speciálních vozidel pyrotechniků všiml antény, která trčela ze země v místě, kde jen před několika málo dny došlo k výbuchu nastražené nálože. Pod tenkou vrstvou hlíny se ukrýval plastový kanystr s několika málo kilogramy "podomácku" vyrobené výbušniny.

Pěší patrola amerických a českých vojáků v Lógaru

Speciální vozidla americké armády pro kontrolu afghánských silnic

Americký voják v přestřelce s Talibanem

Ačkoliv by taková nástraha pravděpodobně neměla ničivý účinek, její výbuch by mohl upozornit povstalce, že do oblasti míří koaliční vojáci. Čeští pyrotechnici nástrahu proto zneškodnili a patrola tvořená speciálními vozidly a také obrněným transportérem Pandur mohla dál až k nedalekému kontrolnímu stanovišti afghánské policie.

Odtud už vojáci pokračovali pěšky a vozidla je jen zajišťovala. Po chvíli zadrželi dva muže podezřelé z přípravy výbušných nástrah. "Jeden z nich byl takový zatvrzelý klouček, který nás urputně přesvědčoval, že ta klubka drátů potřebují na opravu pračky," popsal s úsměvem velitel českého týmu pyrotechniků Ondřej T. Podle zkušeností vojáků to ale byli "koncoví dělníci", kteří za peníze pro povstalce hledají a připravují materiál k výrobě nástrah.

Velitel společné patroly amerických a českých vojáků Jon Trump

Vojáci opouštějí distrikt Charch v provincii Lógar

Pod palbou povstalců

Dva úspěšné zásahy za krátkou dobu však byly pouhé banality proti tomu, co se odehrálo v dalších hodinách. Jak pěší patrola postupovala společně s kolonou vozidel hlouběji do okresu Charch, povstalci zaútočili. "Viděli jsme záblesky, slyšeli jsme, z jakého směru je vedena palba, neměli jsme však pozitivní kontakt s nepřítelem," říká rotmistr Libor K.

Vojáci se proto rozhodli přesunout přes zahrady blíže ke konvoji obrněných vozidel. "Jedna z našich skupin opětovala palbu do míst, odkud s jistotou věděli, že je veden útok. Útočník nebo útočníci se schovávali za stromy v křoví," dodává Libor K. Náhle se nepřátelská palba ozvala i z dalšího směru, vojákům se však podařilo dostat do bezpečí. V prudké přestřelce byl zraněn služební pes amerických vojáků, vycvičený na vyhledávání výbušnin. Ve stejné chvíli Taliban zaútočil i na projíždějící civilní cisternu a americké vojenské vozidlo opodál. Zraněn byl jeden americký voják.

Český voják po akci v distriktu Charch

"Všichni jsme připraveni a vycvičeni na poskytnutí první pomoci a přepravu raněného člověka. Zkuste však nést raněného psa," říká Ondřej T. Českým a americkým vojákům se naštěstí podařilo útok odrazit. Přivolaný vrtulník okamžitě transportoval zraněného vojáka i jeho čtyřnohého kolegu k ošetření. Oba budou v pořádku.

"Kulky, RPG, zranění lidé... Vaši muži do této akce šli na 110 procent. Riskovali svůj život a raději ani nechci přemýšlet, co všechno se mohlo stát, kdyby tam nebyli a nepodpořili nás. Bez nich bychom to nezvládli. Věřte, že si všichni vážíme našeho vzájemného přátelství a zejména podpory, které se nám od vás dostává," napsal pak po akci Čechům poručík Trump, který patrole velel.

, natoaktual.cz

Video