Skončilo první vědomostní kolo unikátní středoškolské soutěže Aliante 2008.

Skončilo první vědomostní kolo unikátní středoškolské soutěže Aliante 2008.

Soutěž o prázdninovou cestu za polární kruh pokračuje

První vědomostní kolo unikátní středoškolské soutěže Aliante 2008 skončilo. Na postupující týmy čeká další série otázek. Pro letošní vítěze je připravena neobyčejná prázdninová cesta za polární kruh.

První kolo soutěže skončilo v neděli 9. března o půlnoci. Na úspěšné soutěžící týmy, které v první sérii otázek dosáhly alespoň patnácti bodů z dvaceti možných, čeká kolo druhé. Seznam postupujících týmů i správné odpovědi na otázky prvního kola najdete na www.idnes.cz/aliante2008.

Pro vítěze celé soutěže je připravena prázdninová atraktivní cesta po Norsku. Vítězové budou mít příležitost navštívit nejseverněji položenou základnu NATO, která se nachází až za polárním kruhem uprostřed drsné, avšak okouzlující severské přírody.


. TÝMY POSTUPUJÍCÍ DO II. KOLA

unikátní středoškolská soutěž o NATO

"V Norsku vítězové stráví celkem deset nezapomenutelných dní," konstatoval Zbyněk Pavlačík ze sdružení Jagello 2000, které soutěž každoročně pořádá.

"Soutěž je zaměřena na zvýšení vědomostí o Severoatlantické alianci, bezpečnostní problematice a mezinárodních vztazích. Přínosem tak není pouze pro vítěze, pro které je exkurze pouhou třešničkou na dortu, ale pro všechny účastníky, kterým mohou získané znalosti a kontakty navázané s podobně zaměřenými studenty z jiných zemí pomoci při dalším studiu či poté i při profesionální kariéře," uvedl Pavlačík.

Finále soutěže se po několika letech koná opět v České republice u elitní jednotky české armády - 102. průzkumného praporu z Prostějova, jehož vojáci mají za sebou například misi v Afghánistánu.

Do soutěže, která nemá nikde na světě obdoby, se zapojí studenti z České republiky, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Německa, Nizozemí, Polska, Rumunska, Slovenska, Spojených států amerických, Velké Británie a poprvé rovněž Finska a Gruzie. Ve speciální podobě se navíc soutěž Aliante 2008 uskuteční znovu také na Ukrajině.

"Aliante je úžasná soutěž, díky které jsem získal mnoho nových informací o NATO a Evropské unii a také spoustu nových přátel z mnoha zemí. Myslím, že je to skvělá příležitost, jak vylepšit své jazykové znalosti," řekl Jan Grygárek, jeden ze dvou českých studentů, kterým se podařilo loni v soutěži uspět.

Spolu s dalšími studenty tak měl příležitost navštívit velmi atraktivní místa v různých částech USA - největší námořní základnu U. S. Navy s nejmodernějšími letouny F-18 Superhornet a letadlovou lodí USS Harry S. Truman nedaleko Virginia Beach na východním pobřeží, Pentagon ve Washingtonu, výcvikové středisko Národní gardy v Nebrasce uprostřed nekonečných "velkých plání" na Středozápadě či jednu z nejmodernějších a nejpřísněji střežených základen amerického letectva v Coloradu.

, natoaktual.cz

Video