Slováci hostí nejmocnějšího muže světa

  • 54
Bratislava se probudila do výjimečného dne. Hostí totiž nejmocnějšího muže planety. George Bush překvapivě nenocoval v hotelu Carlton. Kolona se cestou z letiště rozdělila a část zamířila do Carltonu a část do americké rezidence ve vilové čtvrti na Slavíně.

ZAOSTŘENO
Bush v Evropě: zprávy, analýzy, rozhovory čtěte zde

Tam také prezidentský pár pravděpodobně strávil noc. Nad kopcem Slavín kroužil policejní vrtulník a cesty v oblasti byly policií uzavřeny přesto, že se s tím v oficiálním plánu bezpečnostních zón nepočítalo, uvedla agentura TASR.

Návštěva prezidenta Bushe ve slovenské metropoli se koná za velmi přísných bezpečnostních opatření a za obrovského zájmu místních a zahraničních médií.

Svůj program George Bush ráno zahajuje schůzkou se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem a později s premiérem Mikulášem Dzurindou. Kromě možnosti zrušení vízové povinnosti by měli jednat i o slovenské zahraniční politice.

Kolem poledne přednese Bush projev k občanům na Hviezdoslavově náměstí, na což se z celého programu těší nejvíce, jak řekl premiérovi Dzurindovi před dvěma dny v Bruselu.

Krátce po poledni má do Bratislavy přiletět ruský prezident Vladimir Putin. S Bushem se setká na Bratislavském hradě. Jednání obou prezidentů mezi čtyřma očima by měla trvat přes dvě hodiny. Na programu bude boj proti terorismu a bezpečnost.

Podle agentur by také prezidenti měli podepsat několik dohod, zejména o boji proti hrozbě jaderného terorismu. Další společná stanoviska by se měla týkat ekonomické spolupráce, výměně vědeckých informací a boje proti AIDS.

Prezident Bush hned večer odletí zpět do USA, prezident Putin bude pokračovat v oficiální návštěvě do pátku.

Oficiální uvítací ceremoniál čeká prezidenta Putina až dnes večer. Zítra ráno Putin zavítá k památníku osvobození na Slavíně, aby se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem uctil památku šesti tisíc ruských vojáků, kteří padli při osvobozování Bratislavy ve 2. světové válce. Pak absolvuje schůzky s ústavními činiteli.


Video