Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Rusko žádá o schůzku NATO kvůli americkým zbraním pro Kosovo

  • 47
Rusko požádalo o svolání mimořádné Rady Rusko - NATO kvůli plánům Spojených států dodávat zbraně do Kosova. Podle ruského velvyslance při Alianci Dmitrije Rogozina by "vyzbrojení bývalých teroristů" mohlo přiživit násilí v zemi.

Americký prezident George Bush ve středu oznámil, že souhlasí s dodávkou zbraní kosovské vládě. Podle dokumentu na stránkách Bílého domu to "posílí bezpečnost USA a přispěje k zajištění světového míru".

"Jak můžete bojovat proti terorismu a dodávat zbraně bývalým teroristům," citovala ruského velvyslance při NATO Dmitrije Rogozina agentura ITAR-TASS.

Rogozinova narážka se týká minulosti současného kosovského premiéra Hashima Thaciho. Ten patřil k předákům kosovské osvobozenecké armády.

"Oslovil jsme generálního tajemníka NATO s návrhem svolat naléhavou schůzku Rusko - NATO a diskutovat o amerických plánech na dodávky zbraní do Kosova," potvrdil ruské agentuře Rogozin s tím, že by ke schůzce na úrovni velvyslanců členských zemí Aliance a Ruska mělo dojít pravděpodobně 28. března.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov později označil americký záměr dokonce za porušení mezinárodního práva. Podle něj by šlo o porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která zakazuje dovoz zbraní do Kosova. Výjimkou jsou pouze dodávky pro mezinárodní jednotky NATO.

Washington ale tvrdí, že kosovské ozbrojené síly mají právo být lehce vyzbrojeny a že by dodávky zbraní byly legitimní. Plán bývalého finského prezidenta a vyslance OSN pro Kosovo Marttiho Ahtisaariho totiž počítá s tím, že by kosovská vláda mohla v budoucnu zatím počítat s armádou o síle 2 500 vojáků, kteří by podléhali mezinárodním silám KFOR.

, natoaktual.cz

Video