Britská stíhačka Typhoon sleduje v mezinárodním vzdušném prostoru ruský bombardér Tu-95

Britská stíhačka Typhoon sleduje v mezinárodním vzdušném prostoru ruský bombardér Tu-95 | foto: Reuters

Rusko viní NATO, že stíhačkami ohrožuje ruské bombardéry

  • 201
Rusko obvinilo NATO, že pohotovostní stíhačky, které startují k ruským strategických bombardérům a sledují je během dálkových letů, porušují bezpečnostní pravidla. Letadla NATO se přibližují k ruským letounům prý příliš blízko a provádějí velmi nestandardní manévry.

Podle velitele ruského letectva Alexandra Zelina létají stíhačky NATO velmi blízko ruských bombardérů a velmi často vytvářejí riskantní situace.

"Přibližují se k našim strategickým bombardérům na nepřijatelné vzdálenosti a v nepřijatelných intervalech, provádějí kolem nich různé manévry a porušují letová bezpečnostní pravidla ve všech ohledech," citovala ruského generála Zelina agentura Interfax.

Zelin si postěžoval, že alianční bojové letouny F-15, F-16 a F-22 takto pravidelně "napadají" ruské bombardéry během dálkových cvičných letů přes Severní ledový oceán.

"Není to zneužití slova útok, protože naši partneři trénují na bojové akce a přibližují se tak k okamžiku útoku," prohlásil Zelin. Podle něj jsou podobné akce nepříjemné a nebezpečné. "Přirozeně, že nacvičujeme protiakce," dodal ruský generál.

Severoatlantická aliance prohlášení ruského velitele letectva zatím nijak nekomentovala.

Za pravidelné poplachy a ostré starty aliančních stíhaček v posledních měsících mohou ruské strategické bombardéry, které se pravidelně během cvičných letů pohybují velmi blízko členských států NATO - především Norska a Británie.

Jen loni Británie zaznamenala nejméně 21 případů, kdy museli stíhači do vzduchu kvůli ruským letounům.

Přelety ruských bombardérů nad Tichým oceánem, Arktidou, Atlantikem, ale i Evropou nejsou v posledních měsících ničím novým. Rusko loni v létě obnovilo pravidelné lety svých strategických bombardérů mimo vlastní území. Po patnácti letech se tak vrací k praxi z dob Sovětského svazu, přestože bojové hlídky bombardérů zrušilo v roce 1992.

Obnovení letů je podle ruského prezidenta Vladimira Putina odpovědí na bezpečnostní hrozby, které vyvíjejí ostatní vojenské mocnosti. Kreml oznámil, že se cítí ohrožen především plány USA na vybudování protiraketové obrany v Polsku a České republice.

Během loňského července a srpna musely norské a britské pohotovostní stíhačky několikrát vzlétnout k ruským bombardérům, které se přiblížily k území Norska a Británie.

V říjnu se dva ruské strategické bombardéry Tu-160 během cvičného letu nečekaně přiblížily k místu zasedání ministrů obrany členských států NATO v nizozemském Noordwijku.

Letos v únoru přelétly ruské bombardéry v Pacifiku nad americkou letadlovou lodí a její vlastní stíhačky je eskortovaly do bezpečné vzdálenosti.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video