Rusko sníží počet vojáků v Bosně

Moskva - Rusko omezí počet svých příslušníků mírových sil v Bosně o 300 a ponechá tam kontingent 270 vojáků. Informovala o tom agentura Interfax. Ruská letecká brigáda, která je součástí mezinárodních mírových sil SFOR, by se měla změnit v ruský mírový kontingent s 270 muži - důstojníky a příslušníky motorizované pěchoty.
Podle Interfaxu se sníží také počet ruských stanovišť a zmenší se území, které mají Rusové na starosti.

Velitel ruských pozemních sil generálplukovník Nikolaj Kormilcev nedávno řekl listu Izvěstija, že ruské mírové síly v Bosně a Kosovu by měly být letos zredukovány více než o třetinu.

Oficiální místa však popírají tvrzení, že omezení počtu vojáků na Balkáně je předehrou ke kompletnímu stažení ruských mírových sil z Kosova a Bosny.

V rozhodnutí Moskvy se podle Izvěstijí zračí zklamání ruské armády z malé účinnosti balkánských misí a přání snížit výdaje. Mzdy příslušníků ruských mírových sil činí v závislosti na hodnosti měsíčně 1080 až 1900 dolarů, zatímco jejich kolegové doma vydělávají desetkrát až dvacetkrát méně. "Pro ruskou armádu jsou to neúnosné náklady a ministerstvo obrany chce vynaložit část těchto peněz na domácí účely," napsal deník.

Video