Přípravy na historickou misi vrcholí

  • 2
Ve výcvikovém prostoru Boletice začala závěrečná příprava kontingentu českých vojáků, které koncem července čeká historická mise v Kosovu. NATO svěřilo České republice na půl roku velení mnohonárodní brigády KFOR v jedné ze čtyř oblastí této jihosrbské provincie.

"V těchto dnech najíždí do výcvikového prostoru technika, jde o závěrečnou fázi přípravy na misi," uvedl mluvčí kontingentu Pavel Löffler.

Manévry prakticky celé jednotky o síle 500 vojáků, kteří v červenci vystřídají své kolegy v Kosovu, potrvají do konce příštího týdne.

"Příprava vyvrcholí simulací operace, jejíž scénář bude vycházet z případů, které by jednotku v Kosovu mohly potkat," konstatoval Löffler.

Podrobnosti o scénáři cvičení by podle svých slov nerad zveřejňoval. Nastínil, že půjde například o zvládání davů, potlačování demonstrací či klasické hlídkování.

Cílem cvičení je podle Löfflera především sladění činností jednotlivých součástí kontingentu a pokračování v přípravě na plnění specifických úkolů v zahraniční operaci.

Česká republika převezme od 31. července velení jednoho ze čtyř operačních uskupení v Kosovu - mnohonárodní brigády Střed, jejíž součástí čeští vojáci v Kosovu podléhali. Dosud brigádě velelo Finsko. - více zde

Češi budou od srpna velet jednotkám o síle zhruba 1600 vojáků v jedné z nejdůležitějších oblastí provincie Kosovo. V okolí správního centra Prištiny žije milion obyvatel, tedy zhruba polovina všech obyvatel Kosova. Kromě České republiky jsou součástí brigády i vojáci Finska, Švédska, Slovenska, Irska a Lotyšska. - více zde

"Česká armáda nikdy v historii neměla takový úkol. Budeme řídit i plánovat operace a velet vojákům ze šesti zemí," řekl velitel kontingentu Aleš Vodehnal. - více zde

, natoaktual.cz

Video