Vrtulníková základna v Přerově.

Vrtulníková základna v Přerově. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Posádky českých vrtulníků v Kosovu čeká střídání

Vojáci z vrtulníkové základny v Přerově odlétají do zahraniční mise v Kosovu. Vystřídají posádky dvou českých armádních vrtulníků Mi-17, které od dubna zajišťují přepravu lidí pro velitelství mezinárodních jednotek KFOR.

Jak pro natoaktual.cz potvrdil mluvčí přerovské základny Milan Kouřil, do Kosova dnes odletí celkem 29 vojáků. "Odlet je plánován na hodinu před polednem," řekl Kouřil.

Se dvěma vrtulníky Mi-17 ve speciální úpravě Sil okamžité reakce budou čeští letci v jihosrbské provincii působit opět zhruba tři měsíce.

V Kosovu čeští letci zajišťují hlavně přepravu osob a materiálu. Mezi úkoly ale patří i průzkumné a humanitární lety a masová evakuace v případě potřeby.

Omezeně mohou být pak vrtulníky nasazeny do záchranných operací a pro přepravu VIP osob po celém Balkáně.

V současnosti v Kosovu působí zhruba 500 českých vojáků. Hlavními úkoly pro vojáky zůstávají zajištění klidu, ochrana národnostních menšin, hlídkování, monitorování situace, sběr munice a zbraní a boj s organizovaným zločinem.

Armáda plánuje, že v alianční misi KFOR na území Kosova letos zvýší počet vojáků ze současných 500 až na 660.

Kosovo je od roku 1999 pod správou OSN. Na klid v oblasti dohlížejí tisíce vojáků mírové mise KFOR pod velením NATO.

Oficiálně je však Kosovo nadále jednou z provincií Srbska. Kosovští Albánci, kteří tvoří přes 90 procent obyvatelstva, chtějí dosáhnout nezávislosti provincie. Srbové, kterých zůstalo v Kosovu po válce jen několik tisíc, si přejí zůstat součástí Srbska.

, natoaktual.cz

Video