ČR posílá do Bosny dva vrtulníky

ČR posílá do Bosny dva vrtulníky - Velitel jednotky Milan Koutný čeká na odlet. Dva armádní vrtulníky s osádkami posílí český kontingent v Bosně. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Piloti vrtulníků odletěli do Bosny

  • 1
Dva české armádní vrtulníky Mi-17 odletěly krátce před polednem z přerovské vrtulníkové základny do Bosny a Hercegoviny. V zahraniční misi Evropské unie Althea posílí osádky vrtulníků český kontingent v Tuzle. Budou se starat o přepravu lidí i materiálu.

"Odlétají tři osádky vrtulníků a létající personál. Část našeho kontingentu už do Bosny odjela v pondělí v automobilech," uvedl velitel jednotky Milan Koutný.

Do operace mírových sil Evropské unie odletělo na čtyři měsíce 23 vojáků z přerovské vrtulníkové základny.

Ze základny v Tuzle pak budou zajišťovat přepravu lidí a materiálu pro velitelství mnohonárodních sil na celém území Bosny a Hercegoviny a také Chorvatska.

"Budeme plnit běžné úkoly, které cvičíme a děláme i u nás doma," řekl Koutný.
V Bosně už vojáci ze 23. vrtulníkové základny v Přerově působili. "Po čtyřleté přestávce se vracíme na místa, kde jsme již působili. Oblast důvěrně známe. Je to završení naší tříměsíční přípravy," uvedl Koutný.

Před odletem do čtyřměsíční mise se vojáci rozloučili slavnostním nástupem na přerovském náměstí minulý pátek. - více zde

V Bosně a Hercegovině působí už od loňského prosince pod hlavičkou mírových sil EU společná česko-rakouská strážní jednotka, která má za úkol chránit základnu Eagle Base mezinárodních sil v Tuzle.

Síly EUFOR v Bosně a Hercegovině v současné době tvoří zhruba 7000 vojáků z 22 zemí. Velení mírové mise převzala Evropská unie od Severoatlantické aliance v prosinci.

, natoaktual.cz

Video