HDP, ekonomika, peníze, obchod (c) profimedia.cz/corbis

HDP, ekonomika, peníze, obchod (c) profimedia.cz/corbis

OSN dá miliardy na mírové operace

Valné shromáždění OSN přijalo rekordní rozpočet na mírové operace ve výši 3,2 miliardy dolarů. Může však prý vzrůst až na pět miliard. Peníze jsou určeny na 14 mírových misí, z nichž největší jsou v Africe, pro období od 1. července 2005 do 30. června 2006.

Z rozpočtu OSN je však zřejmé, že tato suma nezahrnuje zvýšení početního stavu jednotek v Kongu a další misi či novou operaci v jižním Súdánu, jíž se má účastnit 10.000 vojáků, kteří mají dohlížet na dodržování dohody mezi vládou v Chartúmu a povstalci. Tyto mise by měly stát další 1,8 miliardy dolarů.

Další mírové operace probíhají v Libérii, Burundi, Sierra Leone, Pobřeží slonoviny, Etiopii a Eritreji, Kypru, Libanonu, Gruzii, na Golanských výšinách na syrsko-izraelské hranici, v Kosovu, na východním Timoru a v západní Sahaře.

Nynější operace, s výjimkou Súdánu, koncem dubna zahrnovaly 66.546 vojáků a příslušníků mezinárodní policie, 4530 členů mezinárodního civilního personálu a 8468 místních spolupracovníků.

Náklady na mírové operace se dělí mezi členy OSN podle jejich bohatství, přičemž pět stálých členů Rady bezpečnosti, kteří operace schvalují, se na nákladech podílí obzvláště vysokým procentem. Jsou to Spojené státy, Francie, Británie, Rusko a Čína.


Video