O díly na L-159 se zajímá rozvědka

  • 3
Vojenská zpravodajská služba prošetřuje, zda armáda používá některé letouny L-159 na náhradní díly. Představitelé armády připustili, že existuje interní předpis, podle kterého skutečně mohou být součástky dočasně montovány z jednoho letounu na druhý.

"Máme indicie, že k takovému používání součástek dochází," uvedl mluvčí Vojenské zpravodajské služby Ladislav Šticha. Tajná služba podle něj prošetřuje, zda k takové praxi dochází a jestli to neohrožuje obranyschopnost země.

"Šlo by o porušení zákona. Prověřujeme, zda používání součástek z jednoho letounu na druhý nemůže například zkrátit životnost letounů," dodal Šticha. Vyšetřování by mělo skončit do konce června. Výsledek se pak dozví ministr obrany.

Česká armáda připustila, že používá některé bitevní letouny L-159 na náhradní díly. Součástky z nich se montují do jiných letadel tohoto typu.

"Ano, existuje interní předpis, který umožňuje takto dočasně vyměňovat náhradní díly a týká se všech druhů letecké techniky," řekl mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek. Podobná praxe je podle něj zcela běžná i v jiných zemích.

"Provádíme výměnu náhradních dílů, ale je to řízená výměna náhradních dílů," citovala ČTK velitele vzdušných sil Ladislava Minaříka.

To, že se součástky takto mění, připustil v úterý v rozhovoru pro televizi Prima i náčelník generálního štábu Pavel Štefka. Podle armádních představitelů by piloti bez této praxe nemohli odlétat potřebný počet hodin.

Armáda získala první bitevníky L-159 Alca z Aera Vodochody v roce 2000. Stát zaplatil za 72 letounů téměř padesát miliard. Loni vláda definitivně rozhodla, že víc jak polovinu může armáda prodat, protože tolik letounů nepotřebuje.

, natoaktual.cz

Video