Šéf NATO Jens Stoltenberg

Šéf NATO Jens Stoltenberg | foto: NATO Photos

Demokracie je na ústupu, musíme prokázat její sílu, vzkázal šéf NATO

  • 18
„Aby se západní společnost udržela v bezpečí, musí v dnešním nepředvídatelném světě pokračovat v posilování a modernizaci své obrany a účinného odstrašení,“ vzkázal šéf NATO Jen Stoltenberg s odkazem na agresivní politiku Ruska a mocenský vzestup Číny „Dnes už nemůžeme náš klid a bezpečí považovat za samozřejmost,“ prohlásil.

„Celosvětová demokracie je na ústupu. Demokratické instituce mají méně důvěry. Takže více než kdy jindy musíme prokázat sílu našeho demokratického modelu. A chránit naše hodnoty. V zahraničí i doma,“ vzkázal šéf NATO před klíčovým zasedáním ministrů zahraničí NATO v lotyšské Rize.

Rusko by mělo zanechat zbytečných provokací, říká šéf diplomacie Kulhánek

Během dvoudenní schůzky chtějí spojenci dát najevo pevný společný postoj vůči ruským vojenským aktivitám v blízkosti Ukrajiny i migračnímu napětí na hranicích Polska a pobaltských států s Běloruskem. Důležitým bodem jednání má být v tomto ohledu i diskuse o novém Strategickém konceptu NATO, který určí směřování Aliance na další roky.

Stoltenberg připomněl, že v současnosti platný koncept je z roku 2010 považuje euroatlantický prostor za bezpečný a mírový. A to už podle jeho slov neplatí.

„Ruský režim je agresivní v zahraničí a represivní doma. Soustředění ruských vojenských sil na ukrajinských hranicích vzbuzuje obavy,“ konstatoval. Podobně čínská komunistická strana podle jeho využívá svou ekonomickou a vojenskou sílu k nátlaku na ostatní země a ke kontrole vlastního obyvatelstva.

„Rozšiřuje své globální stopy od Afriky po Arktidu, ve vesmíru a v kyberprostoru. Kybernetické útoky jsou navíc stále častější a sofistikovanější. Teroristické hrozby přetrvávají. Nukleární zbraně se množí. A změna klimatu způsobuje nestabilitu a podněcuje krize,“ uvedl.

Klíčem má být celková odolnost společnosti

Aby se západní společnost udržela v bezpečí, musí podle Stoltenberga v dnešním nepředvídatelném světě nejen pokračovat v posilování a modernizaci své obrany a účinného odstrašení a připravovat své armády na jakoukoliv hrozbu, ale také pracovat na silné a odolné společnosti jako takové.

„Narušení společnosti může být rychlé a snadné. K vypnutí našich sítí stačí kliknout na tlačítko. Zpráva na sociálních sítích, která dezinformuje občany. A pandemie, která paralyzuje naše společnosti,“ řekl.

Jak podotkl, v současném propojeném a digitálním světě mohou sice spojenecké země dosáhnout vyšší prosperity, ale zároveň jsou více na sobě závislé a zranitelnější. 

„Naši konkurenti nebo potenciální protivníci toho využívají. Investují značné prostředky do naší kritické infrastruktury jako způsobu, jak zasahovat do našich společností. A snaží se využívat naši závislost na základních surovinách k prosazování svých zájmů,“ dodal.

Evropa podle něj musí zabránit energetické krizi i závislosti na surovinách. „Naše infrastruktura musí být odolnější. Musí to být kolektivní úsilí. Všichni spojenci mají svou roli. Protože jsme jen tak silní, jak silný je náš nejslabší článek,“ vyzval.

, natoaktual.cz

Video