Na opačném konci Bruselu

  • 1
To se zeptejte na opačném konci města, říká český velvyslanec při NATO Karel Kovanda, když se novinář zajímá o problém, který se řeší spíše v Evropské unii. Výraz "opačný konec Bruselu" je výstižný. Někdy se zdá, že jde o dvě zcela odlišná města.

ZAOSTŘENO
Bush v Evropě: zprávy, analýzy, rozhovory čtěte zde

Sídlo NATO, v němž dnes americký prezident George Bush jednal s nejvyššími představiteli zemí Severoatlantické aliance, se nachází na okraji Bruselu, nedaleko od mezinárodního letiště.

Na rozdíl od evropské čtvrti, sídla evropských institucí, odkud není daleko do historického centra.

Oblast kolem sídla EU, kam se Bush přemístil na další jednání, je i na pohled evropská – od ošklivých "moderních" budov úředníků není daleko ke krásám, jež Bruselu zanechaly dějiny. Tedy kombinace, která dokonale charakterizuje Evropskou unii.

NATO je vskutku "transatlantické" – okolí sídla aliance připomíná ony čtvrtě amerických měst, v nichž se pěšky pohybuje pouze blázen.

Cesta novináře z nedalekého hotelu do sídla aliance za hustého sněžení je divokým putováním osamělé lidské bytosti ve světě automobilů. Návrat do hotelu ve večerních hodinách po kraji vozovky bez chodníku a vyhýbání se projíždějícím vozům znamená nánosy bláta na botách.

"Lepší by bylo vzít si taxi," upozorňuje jeden z uniformovaných strážců sídla NATO. Kvůli pár stovkám metrů? Nikdy! Ale tak trochu závidím těm, kteří se právě procházejí uličkami v centru přilehlého velkoměsta.


Video