Lockheed ukázal v Praze nový Hercules

  • 1
Americká zbrojařská společnost Lockheed Martin oficiálně představila na letišti v Praze - Kbelích novou verzi víceúčelového transportního letounu C-130J Hercules. Letoun je podle zástupců výrobce vhodný pro české vzdušné síly k transportu jednotek i techniky.

"Jsme rádi, že můžeme poskytnout informace o transportním letounu přímo tady v Praze," uvedl zástupce amerického výrobce Donald Bohler.

Jak dodal, prezentace letounu byla vůbec první veřejnou v České republice.

Bohler odmítl úvahy o tom, že by jeho společnost s českou vládou už přímo jednala o nějakém prodeji těchto letounů. "Po stránce požadavků si česká vláda sama nastavuje nějaké požadavky. Ale po diskuzích, které jsme měli s představiteli ministerstva obrany, víme, že požadavek na takový letoun typově podobný C-130J tady je," řek Bohler.

Posádka armádního letounu C-130 J Hercules se v Praze zdržela jediný den právě kvůli prezentaci. Hned v sobotu ráno zamíří na leteckou přehlídku do Indie. "Jde o špičkový letoun, který jsme na této zastávce chtěli v Česku ukázat," řekl člen posádky William Bundy.

Vláda před časem uvažovala o možnosti, že by armádě pořídila nová transportní letadla. Jako reálná se jevila možnost, že by mohla armáda získat několik velkokapacitních transportních letounu Antonov v rámci deblokace ruského dluhu.

Místo letounů však nakonec armáda získá vrtulníky. O letounech typu Hercules experti uvažovali i v rámci obnovy leteckého parku takzvané vládní letky, kterou dnes tvoří zastaralé a dosluhující letouny sovětské výroby.

Podle údajů výrobce bylo zatím vyrobeno 120 nových letounů C-130J Hercules. Kromě Spojených států tyto stroje zatím nakoupily další čtyři země - Austrálie, Velká Británie, Itálie a Dánsko.

Letoun C-130 Hercules vyrábí americká firma Lockheed Martin už od padesátých let minulého století. Na světě létá zhruba sedmdesát modifikací tohoto letounu.

Používají ho armády pětašedesáti zemí, ale i soukromé dopravní společnosti. Letoun se hodí pro taktickou přepravu vojsk a armádní techniky, transport humanitární pomoci, námořní hlídkování nebo hašení požárů. Hercules používají americké vzdušné síly i jako létající tankery k doplňování paliva jiných letadel přímo za letu.

Modernizovaná verze J je schopna doletět na vzdálenost 5400 kilometrů rychlostí 660 kilometrů v hodině. Může operovat i v arktických podmínkách, v případě potřeby dokáže přistát ve sněhu či na rozbahněném povrchu. Je vybavena novými šestilistými vrtulemi a novými motory od firmy Rolls-Royce.

C-130 J Hercules.

, natoaktual.cz

Video