Start Gripenu 211. letky s loňským motivem pro prestižní cvičení tygřích letek...

Start Gripenu 211. letky s loňským motivem pro prestižní cvičení tygřích letek NATO | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Nový šéf letectva chce doplnit personál a udržet bezpečnost létání

  • 8
Nový velitel vzdušných sil Petr Hromek převzal oficiálně od svého předchůdce Jaromíra Šebesty velení nad armádním letectvem. Za priority označil doplnění personálu včetně pilotů a techniků a udržení špičkové úrovně bezpečnosti armádních letů.

„Nemáme úplně naplněné tabulky, vzdušné síly jsou zhruba na 86 procentech. Největší nedostatek lidí je zatím u strakonického pluku, tam to bylo historicky. Ale jinak základny jsou zhruba na 92 až 93 procentech,“ konstatoval Hromek během slavnostního nástupu na čáslavské základně.

Petr Hromek

V roce 1986 dokončil vojenskou leteckou školu v Košicích. Poté působil jako stíhací pilot v Českých Budějovicích a poté v Čáslavi. V roce 2000 absolvoval školu důstojníků letek na Maxwellově základně v americké Alabamě a o deset let později na stejném místě také Válečnou akademii.

V letech 2000 až 2004 pracoval jako starší důstojník na Velitelství NATO v německém Ramsteinu. Po návratu pak zastával přední funkce ve velení letectva. V letech 2013 až 2016 velel 21. základně taktického letectva v Čáslavi.

Má za sebou zahraniční nasazení v Afghánistánu, kde v letech 2014 až 2015 pracoval jako náčelník operačního oddělení na spojeneckém velitelství v Kábulu. Loni v květnu jej prezident Miloš Zeman jmenoval do hodnosti brigádního generála.

Tam v pátek oficiálně převzal bojový prapor z rukou svého předchůdce Jaromíra Šebesty a náčelníka generálního štábu Aleše Opaty.

Hromek chce v čele letectva personální situaci zlepšit. Cílem je podle jeho slov získat nové lidí a snížit počet přesčasových hodin, které v současnosti musí letci sloužit. Letectvu chybí piloti, technici i řídící letového provozu.

Nedostatek personálu ovšem podle něj v žádném případě není takový, že by nějak ohrožoval bezpečnost letů nebo obranyschopnost země.

„Další mou prioritou bude udržet vysokou úroveň bezpečnosti letů,“ nastínil nový velitel vzdušných sil s tím, že chce navázat na práci svého předchůdce. Čtyřiapadesátiletý Hromek byl jmenován velitelem od 1. května.Oficiálně se ale ujal velení dnes. Doposud působil jako zástupce velitele vzdušných sil.

Gripen v nových barvách připomíná 100 let od vzniku Československa

Jeho předchůdce, generálmajor Jaromír Šebesta po více než 35 letech služby u vzdušných sil odchází do vojenské diplomacie. Od srpna byl měl pracovat jako vojenský přidělenec v Indii.

„Posunul za své funkční období onu pomyslnou laťku hodně dopředu. Pod jeho velením se vzdušné síly zúčastnil  celé řady operací,“ připomněl Opata s tím, že Šebesta dlouhé roky působil jako pilot vrtulníku.

, natoaktual.cz

Video