Havel: Země stíhačky potřebuje

  • 1
Praha - Prezident Václav Havel je přesvědčen o tom, že Česká republika by i v budoucnu měla mít vlastní nadzvukové stíhací letouny. Je však podle něj zapotřebí, aby s kontraktem na nákup letadel souhlasila většina politické reprezentace.

Havel tak reagoval na rozhodnutí Horní komory Parlamentu, která před týdnem odmítla návrh zákona o financování nákupu 24 nadzvukových letounů JAS-39 Gripen pro armádu.

"Takto významná investice, takto významný nákup, který ovlivní naši republiku, naši armádu, i koneckonců naše hospodaření na dlouhá desetiletí, by měl být výsledkem jakéhosi širšího politického konsensu," řekl prezident.

V Senátu koupi strojů Jas-30 Gripen od britsko-švédského konsorcia BAE-Systems/SAAB za více než 60 miliard korun odmítlo po téměř čtyřhodinové debatě 45 ze 77 přítomných senátorů. Veto horní parlamentní komory by však mohla přehlasovat ještě Poslanecká sněmovna, které se zákon vrací.

Vláda by ale musela oproti předchozímu hlasování získat na svou stranu ještě nejméně tři poslance, neboť návrh zákona do horní komory vyslalo 98 ze 188 přítomných poslanců.

Havel odmítl prozradit, jak se zachová, pokud poslanci senátory přeci jen přehlasují. "Má-li to o jeden či o dva hlasy někde projít, pak to není samo o sobě dobré, odhlédnu-li od všeho ostatního," poznamenal pouze.

Přestože je prezident přesvědčen o tom, že česká armáda by měla ve své výzbroji mít nadzvukové stíhačky, "mnoho a mnoho aspektů tohoto zvláštního spěchu právě s těmito stíhačkami mě lehce zneklidňuje," dodal Havel.


Video