Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Připravujeme online reportáž

Dny NATO v Ostravě

10:16
Za pěším kordonem se připravuje k zásahu jízdní oddíl Městské policie Ostrava. Vzápětí vyráží do útoku jezdci s napřaženými obušky a do rozrušených řad demonstrantů vnikají pěší oddíly policie, které likvidují odpor.
10:13
A na ploše už začínají simulovaní demonstranti odpalovat světlice a vrhat kameny na policejní vozidla.
10:11
Letem na zádech a zamáváním pilota se loučí MiG-29AS.
10:09
Dvoumotorový stíhač MiG-29AS ukazuje svou skvělou manévrovatelnost - spolu s vysokou spotřebou paliva pozorovatelnou díky hustě černé stopě výfukových spalin. Následuje přelet v minimální rychlosti a vzápětí akcelerace. Motory o tahu 86 kilotun ukazují svoje schopnosti.
10:03
Na ploše před diváky se chystají zátarasy pro ukázku výcviku služebních koní, zatímco ke vzletu roluje slovenský stíhač MiG-29AS.
09:50
Následuje ukázka práce v podvěsu vrtulníku EC-135 z Letecké záchranné služby Moravskoslezského kraje.
09:48
Na statické ukázce mají návštěvníci možnost prohlédnout si ještě jeden kus Mi-24 v bílo-šedém zbarvení připomínající 311. čs. bombardovací peruť RAF z druhé světové války.
09:41
Vrtulník předvádí manévry ve visu, komentátor zdůrazňuje jejich náročnost.
09:33
Show se přesunuje do vzduchu a nad diváky krouží bitevní vrtulník Mi-24.
09:31
Komentátor po působivé ukázce žádá diváky, aby v případě skutečného setkání se Zásahovou jednotkou PČR jí šli raději z cesty...
09:28
Ohromný rachot a řev policistů doprovází likvidaci teroristů. Celá akce trvá pouze několik sekund.
09:26
Taktické týmy využívají útočných plošin k obsazení vrcholku věže a likvidaci útočníků.
09:25
Před malou chvílí začal zákrok na řídící věž. Skupina teroristů zajala její osazenstvo včetně komentátorského stanoviště a Zásahová jednotka PČR a její polský ekvivalent Specjalny Pododdzial Antyterorystyczny Policji z Katowic se je právě pokouší osvobodit. Zásahové jednotky mají ve výzbroji mimo jiné samopaly Heckler & Koch, útočné pušky G36 atd.
09:20
L-159 jsou primárně určeny pro podporu pozemních vojsk, v případě potřeby jsou ale také vyčleňovány k ochraně vzdušného prostorou v rámci Národního posilového systému (tzv. NaPoSy).
09:15
Nádherná ukázka v letové hladině od 30 metrů do 3 kilometrů byla v podání pilota okořeněna opakovaným odpalem klamných cílů nad shluky diváků.
09:08
V této chvíli se letiště Leoše Janáčka chystá na ukázku vysoké pilotáže letounu L-159 z 212. taktické letky, 21. základny taktického letectva z Čáslavi.
09:01
SW-4 Puszczyk (puštík) je lehký víceúčelový vrtulník, vyráběný od roku 2002. Předváděný stroj pochází z výzbroje polského letectva a slouží především k výcviku. Může být však využit pro střežení hranic, evakuační mise a další účely. Letošní polská výprava Vám nabídne také akrobatickou skupinu Orlík a na statické ukázce An-28TD a C-295M.
09:01
Právě začíná dynamická ukázka polského vrtulníku SW-4 Puszczyk.
08:39
Pořadatelé před malou chvíli otevřeli areál pro návštěvníky. Počasí je prozatím o poznání chladnější, než včera.
08:38
Vážení čtenáři, vítáme vás u pokračování online přenosu ze Dnů NATO v Ostravě. Nedělní program bude komentovat Lukáš Dyčka