Čeští vojáci se vystřídali v Kosovu

  • 4
Střídání českých vojáků v Kosovu je u konce. Do země se vrátila poslední část zhruba čtyř stovek vojáků kontingentu, který od května působil v rámci mise KFOR v Kosovu. Na základně Šajkovac ho již vystřídali nově vycvičení příslušníci 6. praporu.

Češi v oblasti nedaleko provinčních kosovsko-srbských hranic pomáhají zajišťovat mír mezi albánskou většinou a srbskou menšinou.

Střídaný kontingent přebíral hlídkování středovýchodního Kosova v době, kdy se země ještě úplně nevzpamatovala z jarních etnických nepokojů, při kterých zahynuly desítky lidí. Letní a podzimní měsíce však byly poklidné, bez větších problémů se obešly i místní parlamentní a prezidentské volby v říjnu. Více ZDE

"Ta mise byla výjimečně klidná, k závažným problémům tam nedošlo," řekl v pátek po příletu do Prahy velitel kontingentu Aleš Vodehnal. Dodal však, že v květnu jeho vojáci viděli v Kosovu hodně vypálených a zničených domů a cítili nedůvěru mezi místními lidmi, ke které přispěly právě březnové nepokoje. "Situace se pak začala zlepšovat, nicméně je stále napjatá," podotkl.

Česko má své vojáky v Kosovu od roku 1999. Tehdy Severoatlantická aliance vojenskou operací donutila srbskou armádu, aby přestala vyhánět místní albánské obyvatelstvo. Po stažení srbského vojska začaly na pořádek v oblasti dohlížet mezinárodní jednotky pod vedením NATO, správu země má na starosti OSN. Zatím není jasné, jak bude budoucnost Kosova vypadat, ani jak dlouho budou muset zahraniční vojáci v zemi zůstat. Více ZDE

,
Témata: KFOR, Kosovo, NATO

Video