Stíhačky Jas-39 Gripen.

Stíhačky Jas-39 Gripen. - Stíhačky Jas-39 Gripen. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Česko se připojilo k nové protivzdušné obraně NATO

Česká republika se spolu s Maďarskem, Polskem, Portugalskem a Británií oficiálně připojila k dalším šesti zemím Severoatlantické aliance, které se již podílejí na budování nového jednotného systému protivzdušné obrany Severoatlantické aliance.

Stálé zastoupení země při NATO oznámilo, že příslušné memorandum v Bruselu podepsal ředitel sekce vyzbrojování ministerstva obrany Jiří Martínek.

Projekt předpokládá, že ve stávajícím objektu vzdušných sil ve Staré Boleslavi bude instalován jednotný systém určený k řízení protivzdušné obrany a plánování leteckých operací.

Aliance má na tento projekt v Česku vynaložit do roku 2010 přibližně 520 milionů korun, zbývající část ve výši zhruba 204 milionů korun bude hrazena z rozpočtu ministerstva obrany.

NATO dosud celkově uvolnilo investice do obranné infrastruktury na českém území ve výši tří miliard Kč. Alianční prostředky se využívají pro modernizaci letišť v Čáslavi a v Náměšti nad Oslavou, k výstavbě skladů pohonných hmot či zapojení vojenského letectva do společného systému protivzdušné obrany NATO, a to včetně pořízení dvou stacionárních radarů.

Roční příspěvek Česka do aliančních rozpočtů se pohybuje okolo 400 milionů korun.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video