Český ministr obrany Karel Kühnl | foto: Jan Karásek, MF DNES

Česko pomůže Albánii se vstupem do NATO

  • 24
Česká republika pomůže Albánii se začleněním do NATO. Prohlásil to ministr obrany Karel Kühnl, který je v albánské Tiraně na dvoudenní pracovní cestě.

"Česká republika zásadně podporuje snahy Albánie se začlenit do euroatlantických struktur," řekl ministr obrany Karel Kühnl po jednání se svým albánským protějškem.

"Máme zájem o zkušenosti Česka se začleněním do NATO a reformou ozbojených sil, kterou česká armáda prochází," uvedl albánský šéf obrany Fatmir Mediu.

Albánie by podle jeho slov chtěla využít zkušeností Česka s přechodem k plně profesionální armádě. Z dnešních 60 tisíc vojáků by po reformě mělo zůstat v albánských ozbrojených silach asi 16 tisíc profesionálů.

"Jde o podobnou redukci sil jako u nás," konstatoval Kühnl. Podle něj už Albánie udělala v posledních letech velký pokrok a na summitu aliance v roce 2006 by mělo padnout zásadní stanovisko, zda Albánie dostane vstupenku k plnému členství.

Země s více jak třemi a půl miliony obyvateli, která patří mezi nejchudší v Evropě, navázala první kontakt s NATO v roce 1992, kdy byla přijata za člena Severoatlantické rady pro spolupráci.

Albánské ozbrojené síly se od té doby zapojují do aliančních misí, například v Bosně, v Afghánistánu a Iráku. Albánie patřila mezi desítku zemí, které kandidovaly na přijetí do NATO v roce 2004. Spolu s Chorvatskem a Makedonii však Albánci pozvánku ke členství nedostali.

Kühnl do Tirany přijel s místními politiky jednat i o materiální pomoci a možnostech českého obranného průmyslu v zemi. "Setkání ministrů je jen začátek, start jednání," ujistil albánský ministr Fatmir Mediu s tím, že konkrétní formy pomoci albánské armádě či možné dodávky vojenských systémů a techniky by měla vyřešit experti obou zemí.

Česko například dosud pomáhalo Albánii s výcvikem vojáků ve speciálních kurzech ve Vyškově a finančně se podílelo na odminovávání kosovsko-albánské hranice a výcviku speciálních psů pro pyrotechniky. Albánie také nedávno koupila dva výcvikové trenážery Jakub za 800 tisíc dolarů.

Ve hře též zůstává případný prodej vojenské techniky, včetně pasivního sledovacího systému Věra nebo podzvukových bitevníků L-159.

"To bude ale záviset na finančních možnostech Albánie," konstatoval Kühnl.

Ten by se měl v Tiraně sejít ještě s preimérem Sali Berishim a předsedkyní albánského parlamentu Jozefinou Topalli.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video