Centrum NATO v Kyjevě má nového šéfa

Kyjev - Generální tajemník Severoatlantické aliance George Robertson jmenoval nového ředitele Informačního a dokumentačního centra NATO v ukrajinském Kyjevě. Novým šéfem střediska se stal Michel Duray. Ten nahradil dosavadní ředitelku Natalii Melnyčukovou, která odchází pracovat do velitelství NATO v Bruselu.
Oficiálně převezme Duray centrum až koncem dubna.

Na vzniku informačního a dokumentačního centra v ukrajinském Kyjevě se dohodly představitelé Aliance a Ukrajiny už 7. května 1997 při podpisu společného Memoranda o porozumění a spolupráci. Definitvně však o vzniku rozhodlo NATO až na summitu ve španělském Madridu.

Hlavním úkolem centra je poskytování informací o Severoatlantické alianci a bezpečnpostní politice obytelům Ukrajiny. "Je to jeden ze současných úkolů NATO, vysvětlit svou současnou úlohu a politiku obyčejným lidem. Na Ukrajině totiž stejně jako v dalších zemích včetně Ruska přetrvávají zastaralé názory na Alinaci pocházející ještě z dob studené války," konstatoval politolog Petr Suchý z Fakulty sociálních věd Masarykovy univerzity v Brně.

"Lidé stále vnímají NATO jako organizaci, která je chce phrožovat. Je to pozůstatek minulého režimu a právě středisko má za úkol minimalizovat jejich obavy," dodal.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video