Američtí vojáci by se měli stáhnout z Iráku během dvou let

Američtí vojáci by se měli stáhnout z Iráku během dvou let | foto: Reuters

Britští diplomaté přežili v Iráku bombový útok

Irák, kam se v nejbližších týdnech chystá odjet také kontingent českých vojenských policistů, prožívá nekončící vlnu násilností. Jedna z bomb explodovala ve čtvrtek v západní části Bagdádu při průjezdu konvoje britských diplomatů.

Britské velvyslanectví informovalo, že při výbuchu nebyl nikdo zraněn.

Řadu životů si ale vyžádaly v metropoli i jinde další útoky. Bilancí čtrnácti mrtvých skončil večerní výbuch na tržišti v bagdádské čtvrti Amil. Smrt jednoho svého vojáka oznámila americká armáda.

"K incidentu v západní části Bagdádu došlo ráno, když zaměstnanci britského velvyslanectví vyjeli z mezinárodní zóny," uvedl mluvčí ambasády. "Nikdo nebyl zraněn," dodal.

Mezinárodní či takzvaná zelená zóna leží v centru Bagdádu. Sídlí v ní americká a britská ambasáda a nacházejí se v ní také irácké vládní budovy. Diplomaté odsud vyjíždějí do jiných částí Bagdádu jen se silně ozbrojeným doprovodem.

Před 19. hodinou vybuchl automobil naložený trhavinami na tržišti v převážně šíitské čtvrti Amil v jihovýchodní části Bagdádu. Nemocniční zdroje uvedly, že bylo zabito 14 lidí a 38 bylo zraněno.

Americká armáda oznámila, že při bombovém útoku v provincii Anbár západně od Bagdádu zahynul jeden její příslušník. Od neděle přišlo v Iráku o život 15 amerických vojáků a od invaze v březnu 2003 přes 2600.

O bezpečnost se za rok a půl mají starat Iráčané
Velitel koaličních jednotek v Iráku generál George Casey ve středu řekl, že irácké síly by mohly převzít zajišťování bezpečnosti v zemi během 12 až 18 měsíců s jen "velmi malou" podporou koaličních jednotek.

Američtí představitelé si chválí výsledky spojeného úsilí amerických a iráckých vojáků a policistů zajistit bezpečnost v Bagdádu. Podle amerických zdrojů poklesl počet vražd v metropoli v srpnu ve srovnání s červencem nejméně o 50 procent.
V minulosti podobné operace přinášely plody pouze krátkodobě a jakmile američtí vojáci odešli, násilí propuklo znovu.

Americký prezident George Bush ve středu varoval, že předčasný odchod z Iráku může vést v této zemi ke vzniku teroristické základny, která by byla ještě nebezpečnější než Afghánistán pod vládou Talibanu.

,

Video