Američané cvičí s B-52 v Mošnově. Trénují výměny posádek za běžících motorů

  • 84
Dva americké bombardéry B-52 Stratofortress přistály v úterý odpoledne na ostravském letišti v Mošnově. Sever Moravy si letci vybrali pro mezipřistání a výměnu posádek.

První z amerických bombardérů přistál po cvičné misi nad Rumunskem na mošnovském letišti krátce před půl třetí odpoledne. Před pátou pak odstartoval a několik minut poté na dráhu dosedl druhý stroj stejného typu. 

Oba strategické bombardéry v Mošnově měly procvičit výměnu posádek za stále běžících motorů (engine running crew change).

„Přistání letounů v Mošnově je součástí letů k procvičení vzájemné spolupráce vzdušných sil členských států NATO nad střední a východní Evropou,“ uvedla Magdalena Dvořáková z Generálního štábu Armády ČR.

Letouny jsou v Evropě umístěny na předsunuté základně RAF v britském Fairfordu. Jejich domovskou základnou je letecká základna Minot v Severní Dakotě v USA. Letouny během cvičných letů s mezipřistáním v České republice na palubě nenesou aktivní zbraňové systémy.

Telegram

Bombardér B-52 se u nás krátce zastavil už v únoru 2022. I tehdy šlo o mezipřistání v rámci cvičného letu. 

Během února bombardér podnikl stejným způsobem lety také v Portugalsku, Španělsku, Dánsku, Německu a Polsku. Další členské a partnerské státy Aliance navštíví ještě v průběhu jara. 

Vloni bombardér pouze přelétal přes Českou republiku v červnu. Od roku 2018 proběhlo v Evropě více než 200 podobných letů.

, natoaktual.cz

Video