Ženisté staví most přes řeku Jihlavu v Číchově na Třebíčsku.

Ženisté staví most přes řeku Jihlavu v Číchově na Třebíčsku. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Armáda postavila most přes řeku Jihlavu

  • 1
Armádní ženisté dostavěli v Číchově na Třebíčsku provizorní most přes řeku Jihlavu. Původní most zničila nedávná povodeň. Nové přemostění vojáci i přes komplikace vybudovali během několika hodin.

Jak uvedl Jan Pejšek z ministerstva obrany, provizorní most přes řeku Jihlavu začali vojáci stavět ve čtvrtek odpoledne. "Dokončení prací se předpokládá mezi 18 a 19 hodinou," řekl Pejšek.

Do stavby provizorního mostu se zapojilo 23 vojáků z ženijní a záchranné jednotky v Bechyni. Most vojáci dostavěli ještě večer.

Původně chtěla armáda most postavit už počátkem týdne, stavbu však komplikovaly zbytky povodní poničeného mostu a stále vysoká hladina řeky Jihlavy. - více zde

Na odstraňování následků povodní nasazuje v současnosti armáda 85 vojáků. Zasahují na devíti místech České republiky.

Vojáci ze 156. záchranného praporu v Olomouci pracují na opravách poškozené hráze jezera v Troubkách nad Bečvou. Vojákům ani pracovníkům Povodí Moravy se stále nedaří vodou poškozený val zahradit.

Proud vody tam narušil potrubí na pitnou vodu určenou pro obyvatele Přerova a okolí. Podle mluvčího olomouckých záchranářů Jiřího Vysluchy armáda na místě stále naváží materiál do protrženého území.

"Dopoledne jsme v těchto místech budovali komunikaci, abychom se tam vůbec mohli dostat. Terén je totiž velmi rozmáčený. Po poledni jsme začali s Povodím Moravy sypat pod potrubí materiál," citovala mluvčího ČTK.

Hráz jezera o rozloze 124 hektarů se protrhla z neděle na pondělí. Průrvou se voda ze štěrkových jezer vracela zpátky do řeky Moravy. Opravy mohou podle vodohospodářů trvat až týden.

Přineseme další informace a fotografie...

, natoaktual.cz

Video