Polní nemocnice na výstavišti v Letňanech

Polní nemocnice na výstavišti v Letňanech | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Armáda balí polní nemocnici. Výstaviště v Letňanech vyklidí do pár týdnů

  • 27
Armáda začala balit záložní polní nemocnici pro pacienty s koronavirem na výstavišti v pražských Letňanech. Jako záloha pro okolní nemocnice vznikla v říjnu a nakonec nemusela být aktivována. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) skončí kvůli finanční náročnosti.

Záložní nemocnice má být zrušena do 19. února, kdy uběhne třítýdenní výpovědní lhůta nájemní smlouvy mezi Fakultní nemocnicí Bulovka a výstavištěm PVA EXPO v Letňanech, potvrdila mluvčí Generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Výpovědní lhůta byla podle ní zaslána ihned poté, co zrušení nemocnice v pátek 29. ledna oznámil ministr zdravotnictví Ivan Blatný. Na harmonogramu rušení polní nemocnice vojáci pracovali přes víkend.

Hned v pondělí pak vytřídili materiál - asi 500 kusů lůžkovin včetně peřin a polštářů, které patří Správě státních hmotných rezerv, které přepraví do prádelny. Tam se veškerý textilní materiál vypere a vydezinfikuje. „Poté se tento materiál vrátí do Letňan ke kompletaci, která proběhne 10. a 11. února,“ popsal jednu z částí rušení velitel záložní nemocnice Tomáš Dědák.

Současně armáda začala balit zdravotnický materiál, nábytek, přístrojové vybavení, odborná kontejnerová pracoviště a prvky logistické podpory. Jde o více jak 330 tun.

Doufáme, že zůstanou prázdná, říkají vojáci nad lůžky polní nemocnice

Od 12. února vojáci počítají s tím, že materiál začnou odvážet do skladů Správy státních hmotných rezerv ve Štítině na Opavsku.

Odvoz 500 lůžek z polní nemocnice zajistí jejich výrobce firma Linet. Od středy 3. února začne lůžka dezinfikovat, demontovat a balit do originálních obalů. Od čtvrtka je pak firma začne odvážet.

Záloha pro okolní nemocnice

Polní nemocnici vybudovala armáda v Letňanech v říjnu kvůli zhoršující se situaci s prudkým růstem počtu pacientů s koronavirem. Měla v případě potřeby ulevit zdravotnickým zařízením. V halách letňanského výstaviště bylo připraveno 500 lůžek.

Nevyužitá polní nemocnice stála 100 milionů Kč, vyčíslila náklady Bulovka

Nemocnice tam měly přesouvat ty pacienty, kteří byli už stabilizovaní v dobrém stavu, aby se uvolnila místa pro nové akutní případy. K aktivaci záložního zařízení ale nakonec nedošlo.

Polní nemocnice byla vybavena novými lůžky a přístroji. Pracovat v ní měli především vojenští lékaři a zdravotníci, které by armáda v případě aktivace stáhla z jiných nemocnic.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že nemocnice skončí kvůli finanční náročnosti. Pražská Fakultní nemocnice Bulovka, pod níž polní nemocnice spadala, vyčíslila náklady na téměř 100 milionů korun bez nákladů armády a Správy státních hmotných rezerv. Vedle nájmu prostor na letňanském výstavišti platila Bulovka i energie a další služby.

Ventilátory a lůžka z uzavírané nemocnice mají posloužit k posílení kapacity státních nemocnic. Ministr zdravotnictví Ivan Blatný v pondělí po jednání vlády uvedl, že se o tom jedná.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video