Zaplavené domy v New Orleans po hurikánu Katrine

Zaplavené domy v New Orleans po hurikánu Katrine - Zaplavené domy v New Orleans po hurikánu Katrine 1.09.2005 | foto: Reuters

Armáda čeká na požadavky USA

  • 15
Česká armáda vyčkává, zda Spojené státy přijmou nabídku vojenské pomoci v oblasti postižené hurikánem Katrina. V případě potřeby je připravena vyslat polní nemocnici, chemiky nebo letouny.

"Čekáme na požadavky Američanů, jestli nějaké budou mít," uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Podle konkrétních požadavků je pak armáda připravená vyslat do oblasti New Orleans například speciálně sestavenou polní nemocnici.

"Jakmile budeme vědět, co Spojené státy potřebují, do sedmi dnů bude polní nemocnice připravena vyrazit," nastínil scénář Pejšek.

Časová prodleva podle něj může nastat ještě kvůli dopravě nemocnice do Spojených států. "Musíme zajistit transportní letouny," dodal.

Premiér Jiří Paroubek v pondělí nabídl Spojeným státům části polní nemocnice, chemický prapor, zdravotníky, armádní a civilní letadla, čerpadla a úpravny vody.

V druhé polovině týdne by mělo být jasno, co konkrétně Američané z české nabídky využijí. Premiér Paroubek by se měl znovu sejít s americkým velvyslancem Williamem Cabanissem. - více zde

Podle náčelníka generálního štábu Pavla Štefky připadá v úvahu především polní nemocnice. Armádní zdravotníci v mobilní nemocnici mohou totiž rychle začít na místě ošetřovat zraněné a provádět jednodušší operace.

, natoaktual.cz

Video