Nejhledanější teroristé světa

Nejhledanější teroristé světa | foto: natoaktual.cz

Al-Kajda stále dýchá a má dost sil, tvrdí americká zpráva o terorismu

  • 48
Nejvážnější bezpečnostní hrozbou je pro Spojené státy stále mezinárodní terorismus v čele s Al-Kajdou. Uvádí to tento týden zveřejněná zvláštní hodnotící zpráva amerických bezpečnostních úřadů, která mapuje aktivity teroristů v loňském roce.

Podle dokumentů, které zveřejnilo americké ministerstvo zahraničí, se "teroristé stále snaží zaútočit na americké cíle doma v USA i v cizině".

Z citovaných hodnocení zpravodajských služeb vyplývá, že Al-Kajda údajně "aktivně osnuje další útoky proti Spojeným státům a pokračuje v náboru a výcviku útočníků, včetně některých osob ze západní Evropy a severní Ameriky". S různou mírou úspěšnosti se šéfům Al-Kajdy prý také daří navazovat spojenectví s dalšími teroristickými skupinami a radikálními hnutími.

Zpráva uvádí, že i přes masivní ztráty mnoha klíčových osob a velitelů, které Al-Kajda v loňském roce utrpěla, stále funguje a připravuje další operace. A to i přes stále obtížnější podmínky k získávání finančních prostředků pro své aktivity.

Podle koordinátora oddělení boje proti terorismu - amerického ministerstva zahraničí Daniela Benjamina - si totiž Al-Kajda v posledních měsících v islámském světě značně pošramotila pověst hlavně sebevražednými atentáty, při kterých umírali muslimové.

Za hlavní "sponzory" globálního terorismu zpráva označuje Írán, Sýrii, Súdán a Kubu. Bezpečné úkryty pak teroristické skupiny hledají především v Pákistánu, Afghánistánu, Iráku, Libanonu, Jemenu, Somálsku, východoasijských a tichomořských ostrovech.

Mezi poklidné "ráje" pro výcvik ale zpráva zařadila také například hraniční trojmezí Argentiny, Brazílie a Paraguaye.

Zpráva též doporučuje, že pokud má být boj proti globálnímu teroru účinný, musí být extrémisté izolováni. Zároveň by Spojené státy měly rozšířit svou zahraniční pomoc zemím jako Pákistán nebo Jemen, aby se s terorismem byly schopné vypořádat samy.

Podle zprávy loni teroristé pro celém světě provedli 10 999 útoků, při kterých zemřelo 14 971 lidí. Ve statistikách jde o nejnižší číslo za posledních pět let. V roce 2006 to bylo 14 443 útoků, při kterých zemřelo 22 736 lidí.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video