Dvoumístný letoun L-159 T1 pro českou armádu.

Dvoumístný letoun L-159 T1 pro českou armádu. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Aero předá letectvu dvoumístné stroje L-159

  • 6
Společnost Aero Vodochody dnes české armádě předá čtyři nové dvoumístné cvičné letouny L-159. Stroje budou sloužit k výcviku mladých pilotů a vznikly přestavbou z jednomístných letounů z armádních skladů.

Smlouvu o přestavbě čtyř jednomístných bitevníků L-159 na dvoumístnou cvičnou verzi s označením T1 uzavřela armáda s Aerem Vodochody na konci loňského června.

Společnost Aero použila k přestavbě osm letadel L-159, které měla armáda ve svých skladech. Ze strojů technici odmontovali přední část trupu a přidali jedno křeslo, stroje tak mají dvojí řízení. Rozřezaná letadla se použijí na náhradní díly.

"Vedle letounů smlouva zahrnuje dodávky náhradních dílů, pozemního vybavení, dokumentace a školení pozemního a letového personálu," uvedla Monika Machtová z tiskové služby ministerstva obrany.

Armáda plánuje, že podzvukové dvoumístné letouny budou využívat k výcviku především mladí piloti s nízkým počtem nalétaných hodin a malými praktickými zkušenostmi s ovládáním letounu tohoto typu.

Doposud vojáci cvičili piloty na stroji L-159B vypůjčeném ze zbrojovky nebo na starších letounech L-39 Albatros.

Armáda získala první bitevníky L-159 Alca z Aera Vodochody v roce 2000. Stát zaplatil za 72 letounů téměř padesát miliard. Před třemi lety vláda definitivně rozhodla, že víc než polovinu může armáda prodat, protože tolik letounů nepotřebuje. Ze 72 letadel jich používá jen 24.

, natoaktual.cz

Video