Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Novinářky jsou oběťmi útoků, vyhrožování a obtěžování, ukázal průzkum

  • 6
Třetina novinářek uvažuje, že se profese vzdá kvůli neustálým útokům a obtěžování. Uvedla to Mezinárodní ženská mediální nadace (IWMF) ve zprávě, o níž v pátek informovala agentura Reuters.

Během loňského roku podle zjištění IWMF byla víc než polovina novinářek vystavena špatnému zacházení v práci nebo hrozbě fyzických útoků. „Novinářky jsou oběťmi ústrků denně. Je to téměř běžná součást jejich každodenního pracovního prostředí,“ konstatovala Elisa Leesová Munozová, výkonná ředitelka IWMF se sídlem v USA.

Zpráva je výsledkem ankety mezi šesti stovkami žen, které pracují v USA i dalších zemích světa. Většina z nich uvedla, že důvodem jejich trápení je příslušnost k ženskému pohlaví. Víc než čtvrtina novinářek byla vystavena fyzickému útoku, dvě třetiny byly obtěžovány přes internet, nebo jim bylo touto cestou vyhrožováno.

Podle organizátorek průzkumu jde o „koordinovanou snahu zdiskreditovat hlas žen v médiích a přinutit je, aby profesi opustily,“ uvádí Reuters.

Nejisté postavení žen v newsroomech ovládaných muži vede k tomu, že se bojí si stěžovat, aby o práci nepřišly.

Většina dotázaných se bojí o svou bezpečnost a třetina se dokonce z tohoto důvodu bojí psát o určitých tématech. „Nečinnost s sebou nese riziko dalšího potlačení svobody slova a tolik potřebné rozmanitosti v žurnalistice,“ varují autorky zprávy.


Video