| foto: Ćeský rozhlas, Mediahub

Web iROZHLAS.cz překročil v lednu milion

Podle Netmonitoru měl web v lednu 1 222 662 reálných uživatelů. Například ještě v prosinci 2017 stránky navštívilo “pouze“ 714 tisíc uživatelů.

„Tento skok je pro nás o to cennější, že nepoužíváme žádné klikací facebookové farmy ani nás vyhledávač neprosazuje na své hlavní stránce,“ řekl šéfredaktor iROZHLASu Radek Kedroň.

Volební smršť

Rekordní zájem čtenářů v lednu přineslo především zpravodajství o přímé volbě prezidenta. Lidé vyhledávali průběžné výsledky i čísla hlasování z jejich sousedství. Stejně tak sledovali online reportáž, v níž našli výroky politiků, postřehy z volebních místností i štábů, fotografie i krátká videa, které v terénu zaznamenali reportéři Radiožurnálu.

iROZHLAS.cz nabídl ke sdílení sčítací aplikaci, grafy s logem webu se objevily v prvním i ve druhém kole voleb na osmi desítkách internetových stránek; po volně distribuovaném kódu sáhla převážně lokální média, městské a obecní weby.

 „Pro nás je důležité, že iROZHLAS.cz zprostředkovává obsah se značkou Český rozhlas i lidem, kteří nás neposlouchají, ale zprávy sledují pouze na internetu,“ dodal ředitel Zpravodajství Jan Pokorný.

Rychle, spolehlivě

Začíná se zúročovat pečlivost vývojářského týmu. Web se načítá se rychle a při brouzdání spotřebovává v telefonu co nejméně dat. „Zpravodajský server jsme stavěli tak, aby vyhovoval jak kvalitní internetové žurnalistice, tak i trendům ve vývoji technologií a čtení zpráv na mobilu. Přístup se nám osvědčil a budeme v něm pokračovat, čtenáři tak mohou už letos očekávat nové formáty zpracování zpráv i další zrychlování v načítání webu,“ připomíná projektový manažer serveru iROZHLAS.cz Jiří Špaček.


Video