| foto: Mediahub

Víte co je to "organizační porno"? Trend na Instagramu si oblíbily nejen značky

V kreativní tvorbě se v poslední době skloňuje pojem "organization porn". Jde o typ fotografií, na kterých najdete důmyslně uspořádané věci, které spolu vytvářejí určitý celek. Na těchto fotografiích můžeme najít například cestovatelskou výbavu, z níž jsou všechny věci uspořádány velmi precizně a každá z nich má své vlastní místo. Většinou se jedná o věci, které samy o sobě nemusí být na první pohled až tak pěkné, ale dohromady tvoří smysluplný celek. Základní způsob, jak rozmísťovat předměty je, že hrany předmětů spolu svírají pravý úhel.

To, že podobné fotografie jsou oblíbené, je podložené i psychologicky. Mozek prý není na podobnou "dokonalost" zvyklý  a tak pohled na "organization porn", který je na dokonalosti rozložení předmětů založený, v něm vyvolává příjemné pocity. Jedna z prvních, kdo začal podobné fotografie zveřejňovat, byla americká fotografka Emily Blincoe. 

"Organization porn" nezůstalo však jen výsadou fotografů, tento trend se rychle ujal i mezi značkami. Sítě jako Reddit, Pinterest či Instagram si "organization porn" osvojily velmi rychle.

Ukázka fotografií Emily Blincoe, která je s "organization porn" pevně spojena.

Vynechat jsme nemohli ani značku Herschel Supply, která nabízí módní ruksaky.

Granit je švédská firma, která nabízí různé vychytávky do domácnosti, které vám můžou zpříjemnit život. Na jejich instagramu se můžete také snadno inspirovat.

 


Video