twitter turecko

twitter turecko | foto: Reuters, Mediahub

V Turecku odsoudili na doživotí šest lidí včetně tří novinářů

Istanbulský soud dnes poslal na doživotí do vězení šest lidí včetně tří novinářů. Podle soudu měli vazby na hnutí, které podle Ankary stálo za pokusem části armády o převrat v červenci 2016. Informoval o tom turecký deník Hürriyet. Všichni odsouzení obvinění odmítají. Organizace Reportéři bez hranic (RSF) označila dnešek kvůli verdiktu soudu za \"černý den\" pro svobodu tisku v Turecku.

Všech šest obžalovaných, mezi nimiž byli známí novináři Ahmet Altan (67), Mehmet Altan (65) a komentátorka a spisovatelka Nazli Ilicaková (73), bylo podle agentury Anadolu odsouzeno za "pokus o narušení ústavního pořádku".

Dalšími třemi odsouzenými jsou bývalý ředitel marketingu deníku Zaman Yakup Şimşek, instruktor policejní akademie Şükrü Tugrul Özşengül a bývalý grafik deníku Zaman Fevzi Yazici. Zaman býval největším opozičním listem v zemi, než ho v březnu 2016 převzaly turecké úřady. Po pokusu o puč bylo podle nezávislé organizace P24 v Turecku zavřeno na 170 sdělovacích prostředků a vydavatelství, včetně vysílání kurdského dětského programu.

Bratř Altanové byli zatčeni v září 2016, Ilicaková, která do roku 2013 pracovala pro provládní deník Sabah, byla zatčena už koncem července 2016, tedy krátce po pokusu části armády o puč. Z něj Ankara viní hnutí duchovního Fethullaha Gülena, které označuje za teroristickou skupinu a jeho příznivce, i jen domnělé, dlouhodobě pronásleduje. Od července 2016 režim tažení proti nim ještě zintenzivnil.

Za rok a půl bylo v souvislosti s pokusem o puč propuštěno ze zaměstnání či suspendováno na 160.000 lidí, včetně soudců, policistů či učitelů, z toho přes 50.000 lidí skončilo za mřížemi. Ve vězení je v současnosti v Turecku podle novinářské asociace i na 150 novinářů, řada z nich je obviněna z podpory teroristické skupiny, jíž prokuratura míní Gülenovo hnutí.

V případě Mehmeta Altana a dalšího novináře Şahina Alpaye letos v lednu turecký ústavní soud rozhodl, že by měli být propuštěni. Podle tohoto soudu byla vazbou porušena jejich základní práva. Ve verdiktu se také uvádělo, že v případě žurnalistů bylo porušeno jejich právo "na svobodu projevu" a svoboda tisku, kterou zaručuje ústava.


Video