ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Češi si na dovolené neodepřeli televizní sport, zpravodajství nebo pohádky

  • 0
Ani při zahraniční dovolené se neobešla část českých diváků bez oblíbených televizních pořadů. Nejčastěji sledovali podle statistik televizních operátorů zpravodajství, sport nebo pohádky.

Z aktuálních statistik televizního operátora Telly vyplývá, že během letošních prázdnin se Češi k internetové televizi připojovali nejčastěji v Německu, na Slovensku a v Polsku.

Podle marketingového ředitele Telly Jana Schöppela ale nechyběly ani tradiční destinace jako Chorvatsko, Itálie, Řecko a ve statistice se hojně objevovalo i Nizozemsko.

Během prázdnin se z Německa připojoval každý druhý uživatel, který byl v cizině. V případě Německa je ale procento dívajících se uživatelů dlouhodobě vysoké, protože české televizní programy sledují kromě turistů i Češi, kteří tam dlouhodobě studují či pracují.

V létě vede podle průzkumu živé vysílání televize, lidé častěji ladí rádio

Podle Davida Solnaře z O2 TV sledovali české televizní stanice především účastníci zájezdů k moři, zpravidla týdenních. V rámci Evropské unie šlo především o Řecko, Bulharsko a Chorvatsko. Podle Solnaře velká část diváků v zahraničí sledovala zpravodajské pořady. Nadprůměrný zájem byl i o pohárová předkola českých fotbalových týmů, dařilo se i kresleným pohádkám a seriálům.

Internetovou televizi je možné snadno sledovat i na malém zařízení, jako je mobilní telefon či tablet. Příjem televizního signálu je u všech tuzemských operátorů omezen na státy Evropské unie.

„Češi internetovou televizi na dovolených v zahraničí rádi využívají. Stále je to ale podle našich statistik minorita cestovatelů, řádově tisíce. I během letních měsíců se 97 procent diváků připojuje z České republiky,“ doplnil pro iDnes.cz Jan Schöppel.

Během července a srpna klesá sledovanost i u domácí televize, podle dat operátorů o pětinu. Češi se loni podle dat z Atmedia dívali na televizi v průměru každý den tři hodiny a 43 minut.


Video