| foto: Gage Skidmore/Flick, Mediahub

Sarah Palin neuspěla se svou žalobou na deník The New York Times

Noviny spojily kandidátku na viceprezidentku se střelbou v Arizoně před 6 lety. 
Federální soudce zrušil žalobu bývalé kandidátky na viceprezidentku Sarah Palin, která směřovala proti deníku The New York Times. V jednom ze svých článků totiž měly noviny naznačit spojení političky se střelbou v Arizoně v roce 2011, při které zemřelo 6 lidí. Podle vyjádření soudce ovšem bývalá guvernérka Aljašky nedokázala soudu podat dostatečně podnětná fakta, která by hanobení její osoby dokázala.
V červnovém článku, který se věnoval střelbě na basketbalovému tréninku, jehož se účastnili členové republikánské strany, The New York Times naznačily, že střelec z Arizony v roce 2011 byl inspirován reklamou tehdejší kandidátky na viceprezidentku. 
Novinám hlavně pomohla omluva a rychlá korekce článku, což soudce přesvědčilo, že ze strany deníku nešlo o úmyslný čin. "Nikde jinde není politická novinařina tak svobodná, tak svébytná, dokonce možná tak hlasitá, jako ve Spojených státech. Tento případ ale ukazuje, že chyby mohou nastat. Některé z nich mohou bohužel ostatním ublížit," napsal soudce Jed Rakoff ve svém stanovisku. 
Ostatní novináři a advokáti bojující za co největší svobodu tisku jeho rozhodnutí uvítali. Mluvčí The New York Times vyjádřil v reakci nad výrokem soudu lítost nad nešťastnou chybou, ocenil ale, že justice vzala v potaz pohotovou omluvu redakce. 


Britská královská rodina

Video