Rádio Svobodná Evropa - Rádio Svoboda

Rádio Svobodná Evropa - Rádio Svoboda | foto: Profimedia.cz

Rádio Svoboda dostalo v Rusku pokutu, neoznačilo „zahraničního agenta“

  • 9
Moskevský soud uložil ruskému zastoupení korporace Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda a jeho generálnímu řediteli pokutu 1,1 milionu rublů (asi 313 000 korun). Na dvou webech patřících této společnosti chybělo odpovídající označení médií, které ruské úřady řadí mezi takzvané zahraniční agenty.

Ve středu o tom podle agentury TASS informovala tisková služba ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor. Informaci potvrdil také zpravodajský portál společnosti Nastojaščeje vremja.

Ruští poslanci dali úřadům větší možnost stíhat zahraniční média

Od roku 2012 zákon ruským úřadům umožňuje, aby označovaly nevládní organizace, které jsou financované ze zahraničí a které se zabývají politickou činností, jako „zahraniční agenty“. Novely pak rozšířily uplatňování zákona i na média či jednotlivce. 

Někteří ochránci lidských práv se obávají, že zákon má sloužit k zastrašování a umlčování veškeré kritiky.

Odpovídající označení má čtenáře upozornit, že materiály šířené médii, která patří mezi zahraniční agenty, „sledují zájmy jiných států“, podtrhl podle agentury TASS cenzurní úřad.

V registru zahraničních agentů je od roku 2017 nejen přímo Rádio Svoboda/Svobodná Evropa, ale i řada jeho mediálních projektů. Odpovídající označení chybělo konkrétně na internetových stránkách projektů Krym.Realii a Faktograf, napsala agentura TASS.

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda je mediální korporace, která je financována prostřednictvím grantů odsouhlasených Kongresem USA. Poskytuje informace v 25 jazycích ve 23 zemích východní a jihovýchodní Evropy, Kavkazu, Střední Asie a Blízkého východu. 

Ruská služba Rádia Svoboda začala fungovat v roce 1953. Americkým představitelům zákon zakazuje do redakční politiky zasahovat, připomněl server Nastojaščeje vremja.

Rádio Svoboda v prohlášení uvedlo, že nevylučuje možnost, že rozhodnutí soudu zpochybní. Soud podle něho nevzal v potaz námitky právních zástupců společnosti.

,

Video