TV Barrandov

TV Barrandov | foto: Profimedia.cz

Vysílací rada zahájila řízení s Barrandovem, výtky dostaly i Prima s Novou

  • 1
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vydala několik upozornění na možné porušení zákona nebo licenčních podmínek, píše server Mediaguru. Námitky rady musí řešit provozovatel TV Barrandov kvůli porušení licence a teleshoppingu s Jaromírem Soukupem, Prima kvůli show Like House i Nova kvůli Výměně manželek.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila řízení s provozovatelem Barrandov Televizní Studio pro možné porušení zákona o vysílání, kterého se TV Barrandov mohla podle Mediaguru dopustit 5. května odvysíláním teleshoppingu „Soukup shop“, ve kterém účinkoval moderátor Jaromír Soukup.

„Čímž mohla být porušena povinnost nezařazovat do vysílání obchodní sdělení, v nichž účinkují hlasatelé, moderátoři a redaktoři zpravodajských a politicko-publicistických pořadů, jelikož Jaromír Soukup je moderátorem politicko-publicistických pořadů,“ vysvětlila rada v tiskové zprávě.

Rada zároveň provozovatele upozornila na porušení licenčních podmínek kanálů Barrandov Krimi a Kino Barrandov.

Rychlá hra na TV Barrandov skončila, provozovatel chce upravit formát

Stanice Barrandov Krimi podle rady 4. května i v následujících dnech vysílala reprízy vlastních pořadů ze soudního prostředí a v noci pak vlastní zábavní pořady. Podle základní programové specifikace se ale jedná o program se zaměřením na pořady pro děti a na dokumenty převážně americké provenience pro různé věkové skupiny diváků. Další programové podmínky hovoří o tom, že podíl pořadů pro děti a dokumentů převážně americké výroby pro různé věkové skupiny diváků bude 51 %. Televize má na nápravu 90 dnů.

Stanice Kino Barrandov podle RRTV porušila programové podmínky, podle kterých má vysílat premiéry a reprízy převážně filmů a seriálů, zejména zahraniční výroby různého žánrového zaměření. Podle rady ale 16. února od 10:00 do 22:00 hodin odvysílala pouze tři seriály: Clara a Adrian, Velkolepé století a Odstíny lásky o souhrnné délce přes tři hodiny a zbytek vysílání byly reprízy reality show a dalších zábavních pořadů. Rada také stanovila lhůtu k nápravě 90 dní.

Další upozornění obdržela od RRTV Prima kvůli dílu reality show Like House, který vysílala 27. května. „V tomto pořadu, který je vysílaný v odpoledních hodinách a jehož publikem jsou rovněž děti a mladiství, byla otevřeně prezentována sexuální témata a objevovaly se zde sexuálně laděné rozhovory a narážky, které měly potenciál vzbudit v dětech předčasný zájem o sexuální oblast, čímž mohlo dojít k ohrožení jejich mravního vývoje,“ vysvětlila rada v tiskové zprávě. Televize má sedm dnů na nápravu. Podle Mediaguru RRTV už v souvislosti s pořadem Like House dříve upozorňovala Primu na možné porušení zákona.

Výtku si vysloužila i Nova za díl Výměny manželek z 28. dubna, který vysílala od 21:35. Podle rady měla porušit povinnost nezařazovat od 6:00 hodin do 22:00 hodin pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých.

Konkrétně se tak podle RRTV stalo tím, že v uvedeném pořadu byla prezentována častá konzumace piva. „Konzument alkoholického nápoje byl současně v pořadu prezentován jako osoba s řadou kladných vlastností, takže mohl na dětské či mladistvé diváky působit jako vzor, a tito diváci, jejichž úsudek je vzhledem k věku nezralý, mohli být ohroženi následováním vzoru majícího a obhajujícího zálibu v pití piva v nezdravé míře. Pořad tak mohl na dětské a mladistvé diváky působit návodně při formování jejich vztahu k pití alkoholických nápojů, zejména piva,“ odůvodnila rada. Nova má na nápravu sedm dnů.


Video