Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze seriálu Já, Mattoni: Předražená nudná ezoterická telenovela

  13:39aktualizováno  5. září 11:01

Podzimní vysílací schéma České televize je plné projektů s velkým rozpočtem. Chtě nechtě, člověk z toho musí mít radost, už jenom minimálně proto, že se ukazuje, že ČT se nebojí investovat do domácí originální tvorby. Já, Mattoni, který se na obrazovkách poprvé objeví 2. září v osm hodin večer, je v této vysílací sezóně nejdražší záležitostí. A výsledek? Nic než velké zklamání.

Fakta o seriálu jsou velkolepá: 150 natáčecích dnů a z toho pouze 10 dnů v ateliéru, 3200 komparzistů, 1200 kostýmů, 170 hereckých rolí a 126 natáčecích lokací. Tahle čísla by přitom ještě před pár lety byla jen vlhkým snem českých televizních tvůrců. Taková výprava může směle soutěžit se zahraničními produkcemi, i když věřím, že stála sotva desetinu toho, co by za ni utratili v USA nebo na západ od Aše. Jedno bylo tedy už dopředu naprosto jisté - na Já, Mattoni se bude krásně koukat. Divák bude jistě obdivně vzdychat při pohledech na interiéry Živnobanky, nebo vily Hlávkovy nadace. Bude si i připadat jako kdyby se opravdu objevil na ulici New Yorku (u když se jedná o ulici v Karlíně).

Paradoxně se ale uprostřed té vší velkoleposti o povaze dané historické éry a hlavně o reálném životě Heinricha Mattoniho nedozvíme skoro nic, což mi přijde u historického dramatu s takovou výpravou víc než škoda.

Na druhou stranu je jasné, že průměrnému divákovi tohle vadit nebude, ba naopak - možná, že díky tomu bude mít Já, Mattoni ještě větší sledovanost. Telenovely mají u nás velkou tradici.
A Já, Mattoni nakonec není nic víc, než telenovela. Na pozadí historických změn (zrušení poddanství, začátek výroby piva v Plzni, atd.) se odehrává příběh Heinricha Mattoniho plný nevěry, zrady, znásilnění, lásky, neopětované lásky, žárlivosti a nadpřirozena (dlouhověká čarodějka, takový Deus ex Machina, který Mattoniho provází celý život a když je nejhůře tak se zjeví a zachrání mu zadek - takže ji vidíme dost často). O tom jak bylo neskutečně náročné vybudovat na svoji dobu obrovský podnik se dozvíme jen díky tomu, že se Mattonimu postupně hroutí rodinný život a taky proto, že utrácí hodně peněz, což se nelíbí jeho ženě.
Konflikt mezi hlavním hrdinou a jeho ženou je totiž hlavní dějovou linkou celého seriálu, tohle víme od začátku a víme i jak dopadne, protože seriál je vyprávěn formou retrospektivy, kdy starý Mattoni vypráví svůj životní příběh. Takže žádné překvapení nás nečeká. 

Alespoň, že herecké výkony jsou naprosto skvěle zvládnuté (až na občasné sklouznutí do moderní mluvy, které nepříjemně zarezonuje v uších), ale od herecké špičky, která se v seriálu objevuje, bych ani nic jiného nečekal a Marek Najbrt je velice zkušený režisér, který si umí na place sjednat pořádek a hercům přesně vysvětlit svůj autorský záměr.

Já, Mattoni je po dlouhých letech první výpravný historický seriál České televize a je na něm vidět, že na něm bylo odvedeno mnoho práce. Co se výpravy a kamery týče, klidně bych jej přirovnal k chudšímu Panství Downtown. Bohužel oproti němu chybí Já, Mattoni silnější scénář, který by lépe reflektoval dobu, ve které se odehrává, a nevyužíval ty nádherné interiéry a exteriéry pouze jako bezduché kulisy. Protože druhá polovina 19. století byla dobou obrovských změň a jako taková by si zasloužila, aby se o ní mluvilo, i když jen v seriálu.

Takhle mě napadá celkové shrnutí seriálu Já, Mattoni - “Ježíši to je krásný, ale přitom taková blbost, a kolik to muselo dát práce!”


Skvělí herci, nádherné kulisy... a to je, bohužel, všechno (Foto: Česká televize)


Oficiální anotace:
Polovina devatenáctého století je obdobím revolucí. V rakouském císařství bylo zrušeno poddanství, Darwin dokončil knihu O původu druhů a v Plzni vynalezli plzeňské pivo. Česko se pomalu vyvíjí v průmyslově nejvyspělejší část monarchie. A vedle cukrovarnictví či železáren se v jeho západním křídle, v Karlovarském kraji, začíná rozvíjet další, méně nápadné podnikání. Jeho strůjcem se stává Heinrich Mattoni, zdatný byznysmen, který je ochotný dosahovat svých cílů i za cenu fatálních selhání v osobním životě.

Výpravný seriál Já, Mattoni zasahuje dlouhý časový úsek, od první poloviny 19. století až do roku 1910, a odehrává se na kolonádách i v nevěstincích Karlových Varů, v Schönbrunnu – vídeňské rezidenci rakouských císařů, v ulicích tehdejší Prahy i New Yorku. Na pozadí podnikatelských úspěchů a soukromých pochybení Heinricha Mattoniho sledujeme proměnu tehdejší společnosti a jejích možností. Motorem seriálu je celoživotní boj dvou silných individualit, Mattoniho a jeho ženy Míny. Boj vrcholící tím, že starý Matttoni, nemocný a v horečkách, ztrácí vládu nad svým impériem ve prospěch své energické, mocichtivé ženy. Stařec, obklopený vyčkávající rodinou, bojuje. A nachází překvapivou zbraň – pravdu o svém životě, která je pro jeho nejbližší, ale i pro celou tehdejší společnost, hříšně nepřijatelná.(Česká televize)

Režie: Marek Najbrt

Scénář: Petr Zikmund

Kamera: Martin Štěpánek

Hudba: Hynek Schneider

Hrají: David Švehlík, Alois Švehlík, Jáchym Novotný, Josef Abrhám, Ondřej Malý, Vojtěch Dyk, Tatiana Vilhelmová, Taťjana Medvecká, Vladimír Javorský, Jana Plodková, Aňa Geislerová, Zuzana Bydžovská, Zdeněk Piškula, Táňa Pauhofová, Jan Budař, Josef Polášek, Marek Daniel, Martin Myšička, Norbert Lichý, Matěj Hádek, Hana Vagnerová, Petra Nesvačilová, Jiří Maryško, Jan Vondráček, Magdaléna Sidonová, Anita Ešpandrová, Petr Lněnička, Tereza Hofová, Jan Kubka, Pavel Romaňák, Sabina Rojková, Alois Antal, Alena Mihulová, Vladimír Kratina, Roman Zach, Ester Kočičková, Jiří Wohanka, Miloslav Mejzlík, Markéta Tannerová

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...