Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Prodej tisku v dubnu stoupl meziročně o sedm procent, hlásí PNS

  • 0
Prodej novin a časopisů v dubnu vzrostl meziročně o sedm procent. Proti letošnímu březnu se zvýšil o osm procent na zatím nejlepší výsledek tohoto roku. Uvedla to První novinová společnost (PNS), která je největším tuzemským distributorem tisku. Údaje o prodaném počtu výtisků společnost nezveřejnila.

V létě pak PNS očekává rekordní dvojciferné růsty prodejů, kterým by mohl pomoci zájmem o domácí turistické cíle. Pokud se bude epidemická situace vyvíjet podle očekávání, bude letošní rok minimálně na úrovni roku 2019, ale muže překonat i tehdejší rekord, předpokládá firma.

„Nové magazíny, přibývající vydavatelé v naší distribuční síti a růst prodejů signalizují zotavující se trh. Na základě dostupných dat se nejedná o krátkodobý růst způsobený rozvolňováním a větší ochotou lidí utrácet. Jde o stabilní vývoj minimálně k úrovni roku 2019. Jinými slovy, nevezeme se jen na současné vlně rozvolňovací euforie, ale trh se opět stabilizuje a navrací se do normálního stavu,“ vysvětlil místopředseda představenstva PNS Ondřej Vaňha. 

PNS má podle něj proti loňsku o deset vydavatelů více.

První novinová společnost zajišťuje distribuci celostátních i regionálních deníků, časopisů, neperiodických publikací a doplňkového sortimentu na prodejní místa. 

PNS jako největší alternativní poštovní operátor v České republice také distribuuje letáky a listovní zásilky. Tiskem a doplňkovým zbožím zásobuje téměř 14 tisíc prodejních míst po celé republice šest dní v týdnu.

Společnost vznikla v roce 1992, její historie ale sahá až do roku 1953. Hlavními akcionáři PNS jsou vydavatelství MAFRA (37,51 procenta), Vltava Labe Media (35 procent) a Czech News Center (27,02 procenta).

,

Video