| foto: Mediahub

Nejhůř platí zaměstnance v Právu, nejlépe na Frekvenci 1 a Evropě 2

Průměrná měsíční mzda zaměstnance ve společnosti Borgis, která vydává mimo jiné deník Právo, je 37 250 Kč. Podle analýzy, kterou udělal web Hlídacípes.org, jde o nejnižší průměrný plat ze všech jím sledovaných mediálních domů. Na opačné straně skončila společnost Lagardere Active ČR stojící třeba za Evropou 2 či Frekvencí 1, kde Hlídací pes spočítal, že průměrný plat zaměstnance byl podle posledních známých údajů 66 915 Kč. 

Autor analýzy Robert Břešťan vycházel z účetních uzávěrek firem za rok 2014, v některých případech byly dostupné údaje jen za rok 2013. Z nich lze vyčíst základní údaje – celkové výdaje na mzdy od řadových zaměstnanců po střední management včetně odměn, bonusů nebo zaměstnaneckých požitků.

Účetní uzávěrky nabízejí i údaje o počtu členů vedení společnosti a sumě, již jim za rok (opět včetně bonusů, odměn apod.) jejich zaměstnavatel v součtu vyplatil. Jednoduchým výpočtem lze dovodit průměrnou mzdu zvlášť u zaměstnanců a členů vedení. Průměrná suma je sice ze své podstaty zavádějící, poskytuje ale alespoň vzájemné srovnání mezi mediálními domy.

Ne všechna vydavatelství zároveň plní svou informační povinnost. Například Mladá fronta a.s. svou účetní uzávěrku zveřejnila naposledy v roce 2011.

Údaje o mzdách ve vydavatelství Mafra už nelze separátně dohledat za rok 2014 – od chvíle, co se Mafra stala součástí Agrofert je zahrnuta v celkové zprávě holdingu. K dispozici jsou alespoň údaje za rok 2013. Podle nich byl průměrný měsíční příjem zaměstnance bezmála 54 000 Kč měsíčně. Je pravděpodobné, že průměrná mzda ve vydavatelství od té doby vzrostla.

Podle týdeníku Ekonom si generální ředitelé v Česku průměrně přijdou na 160 tisíc korun měsíčně. Pod touto hranicí je průměrný výdělek top managementu například ve vydavatelství Borgis a Bauer Media (v obou případech má však na výsledek vliv vysoký počet zaměstnanců uváděných ve výroční zprávě v kolonce management).

Všechna významná vydavatelství mají své sídlo v Praze, tomu také odpovídají průměrné vyšší mzdy zaměstnanců. Z mediálních podniků nejlépe zaměstnancům platí Mafra (53 930 Kč), Lagardere (66 916 Kč), Empressa (61 166 Kč) a Bauer Media (54 083 Kč). I u „nemediálních“ firem platí, že nejvíc si vydělají právě zaměstnanci pražských firem.

Celkovou analýzu a tabulku platů najdete na webu Hlídacípes.org


Témata: Evropa 2, Frekvence 1

Video