ilustrační snímek | foto: Jean-Francois Badias, AP

Média potřebují pomoc, píší v dopise europoslanci. Ubývá inzerce

  • 44
Dvaačtyřicet poslanců Evropského parlamentu z výboru pro kulturu, včetně české poslankyně Michaely Šojdrové, podepsalo v pondělí otevřený dopis o stavu sdělovacích prostředků a potřebě okamžitých opatření.

„Pokud nezačneme okamžitě jednat, současná epidemie povede k úpadku celých zpravodajských organizací, což může mít katastrofální následky pro celé společnosti. Už nyní jsme svědky krácení platů, propouštění zaměstnanců a dostáváme ze sektoru médií signály o možných bankrotech v řádu měsíců, ne-li týdnů,“ píše se v dopise.

Dvaačtyřicet europoslanců v něm vyzývá Evropskou komisi, Evropský parlament a členské země k přijetí opatření na podporu sdělovacích prostředků, zejména zpravodajských médií, která v současné době čelí existenční krizi z důvodu nenadálé ztráty příjmů z reklamy.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

„I přes zvýšenou konzumaci je finanční stav sektoru v tísni. Náhlá ztráta příjmů z reklam narušila limitované, v mnoha případech už tak klesající příjmy,“ vysvětluje dokument. Situace je podle něj ještě horší v menších zemích.

Řešením je podle něj finanční pomoc. „Abychom zachovali pluralitu médií a kvalitní žurnalistiku napříč Evropskou unií, je potřeba okamžitá přímá finanční podpora,“ vysvětlují v dopise europoslanci.

Z Čechů dopis podepsala Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).


Video