ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Mediahub

Ředitelka Marianne ujišťuje, že se s Křetínským nedomlouvá, píše Le Monde

  • 3
Patnáct měsíců poté, co Daniel Křetínský koupil francouzský týdeník Marianne, uskutečnila jím dosazená ředitelka Natacha Polonyová obrat v zaměření časopisu a chválí si klid, aniž by čelila vlivu majitele. Píše to francouzský list Le Monde, jehož redakce se vlivu Křetínského obává.

Jako příklad působení Polonyové v nové funkci uvedl list titulní stranu z poloviny září. Byla na ní fotografie tří muslimek, které měly symbolizovat spory o muslimský závoj ve školách z roku 1989, zákaz zahalování tváře na veřejnosti z roku 2010 a letošní hádky o plavky muslimek burkiny. Podle Marianne během třiceti let „Republika kapitulovala“, jak hlásá velký titulek.

Podle Le Monde si taková obálka nezadá s titulními stranami pravičáckého týdeníku Valeurs actuelles a zahrává si se strachem. O obratu v zaměření časopisu podle listu svědčí i další titulní strany zaměřené proti prezidentu Emmanuelovi Macronovi, proti elitám a na podporu protestního hnutí žlutých vest.

Ředitelka časopisu, která hájí právo „být protievropského a nacionalistického zaměření“, ujišťuje, že časopis zůstává pluralistický. Ale podle Le Monde o obratu svědčí i výběr hostů, jako je bývalý mluvčí levičácké strany Nepodrobená Francie či poslanec téže strany hlásající myšlenku odchodu země z Evropské unie.

„Jak Daniel Křetínský, který se považuje za stoupence evropanství, vidí tento vývoj? Po telefonu s Polonyovou nemluví, jen konstatuje, že udělala z Marianne čtivý časopis,“ říká se podle listu v Křetínského okolí.

Polonyová ujišťuje, že se s majitelem na ničem nedomlouvá a těší se královskému klidu. Například, když časopis obálku zaměřil proti nadaci boháče Bernarda Arnaulta s podtitulem „Umění oškubat daňové poplatníky“, tvrdí, že jí kvůli tomu ani jedinkrát nikdo nezavolal.

„Žádný z novinářů, kterého se Le Monde dotazoval, se nezmínil o vměšování akcionáře. Naopak. Je to spíše absence (vměšování), na kterou si stěžují,“ napsal list.

Křetínský kryje ztráty i náklady spjaté s ustanovením, že novinář může opustit časopis při změně vlastníka. Během roku tak učinily asi dvě desítky lidí. Polonyová to podle listu využila k tomu, aby se obklopila názorově blízkými kolegy.

Richard Lenormand z Marianne a Křetínského skupiny CMI France sice tvrdí, že prodeje časopisu vzrostly o více než dvě procenta, ve skutečnosti ale podle francouzských údajů mezi prosincem 2018 a červnem 2019 klesly o pět procent na 124 tisíc výtisků. A pokud by se nebraly v potaz výtisky rozdávané na letištích a v hotelech, prodeje by klesly o 16,8 procenta.

Šéfka Marianne ale ujišťuje, že časopis je hospodářsky skoro v rovnováze.

Křetínský spoluvlastní Le Monde od loňského října, kdy francouzský bankéř Matthieu Pigasse prodal firmě Czech Media Invest (CMI) 49procentní podíl v holdingu Le Nouveau Monde.

Novinářům vadí, že Křetínský se stal spolumajitelem skupiny bez konzultace se sdružením novinářů, zaměstnanců a čtenářů, které má pod kontrolou 25 procent kapitálu deníku. Obávají se o nezávislost redakce.

,

Video