Diskuze

Novinář může zveřejnit nelegálně získané informace, roli hraje veřejný zájem

Advokátka Klára Samková ke konci ledna podala trestní oznámení na Český rozhlas a dva jeho novináře, a to kvůli reportáži, ve které podle ní použili dokumenty získané trestným činem. Odborníci se shodují na tom, že novináři mohou uveřejnit informace získané trestnou činností, pokud je to v zájmu společnosti.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Paní Samková, vy jste "cigánila" a prasklo to na vás, tak se spíš omluvte a hledejte vinu u sebe.

0 0
možnosti
PD

K. Samkovou nemusím.

Ale i kdyby měla kompromitujicí materiály na stole, nemá nikdo právo v jakémkoli zájmu do nich čumět, nebo je dokonce předat(prodat) někomu dalšímu.

Zejména novinářům, nebo "novinářům".

4 0
možnosti
LD

v pořádku, v článku je, že asistentka za to také byla pravomocně odsouzena, co tam máte dál?

2 1
možnosti
JC

Jasné jak facka. Informace ukradla asistentka, která byla potrestána. Novináři nemají pravomoc vyšetřovat svoje zdroje, za co že je to chce trestat?

1 1
možnosti
JS

J74a56n 66S20v43o59b47o80d13a

20. 2. 2019 13:42

Jasné jako facka. Komu slouží a selský rozum. Před zákonem jsme si VŠICHNI rovni. Žádná diskriminace pro způsobu obživy-profese. Za trestný čin sankce. ANi v současnosti legitimizovaný veřejný zájem je nesprávný...snad jen pokud by byl zákon doplněn o sankci-trest-náhradu škody, pokud se později prokáže, že to veřejný zájem nebyl, ale v každém případě nelze získávat informace nelegálně a to se nevyjadřuji k očekavatelné skutečnosti, za jaké protiplnění novinář informaci v dnešní komerční době získá...tedy zda nejde o orupční činnost. Novináři nejsou žádní bohorovní nadlidé, musí nest hmotně a trestně právní zodpovědnost JAKO KAŽDÝ JINÝ!!!!!

2 6
možnosti
MB

Ať ty novináře zkusí začarovat

3 1
možnosti
RV

Bez ohledu na postavy této kauzy by o tom měl rozhodovat soud,nikoli samozvaní experti.

5 0
možnosti
JP

J77a42n 53P34u82l46e92c

20. 2. 2019 12:54

Už aby bylo po volbách a Samková se zase na chvilku odmlčela.;-D

6 3
možnosti
OF

Zájem-nezájem, jednalo se o pravdivou informaci, že Samková je podvodnice. Že si takové kompromitující informace dostatečně nezabezpečila, je pouze její problém. Stejně tlačí na ČRo jen proto, aby získala jakékoliv informace o tom, přes koho se k tomu dostali, protože to s jistotou neví. Novinář si má ověřit, že informace je pravdivá, jak k ní ten, kdo mu ji předává přišel, je nepodstatné.

3 7
možnosti
SB

Když budete informace třídit pouze na pravdivé a nepravdivé bez ohledu na cokoli ostatní, tak i ti lidé, kteří udávali své sousedy na Gestapu byli v podstatě v pořádku.

Ta Sochorová skutečně poslouchala londýnský rozhlas. Ten člověk, který ji udal proto, že před dvaceti lety s ním odmítla randit, měl v rámci toho udání stoprocentní pravdu. Ti Netušilovi skutečně měli na svém dvorečku o sedm slepic více, než kolik jich měli nahlášeno. Ten Pavlíček skutečně v té hospodě říkal v podroušeném stavu nějaké ty protiněmecké anekdoty.

Ve všech případech ti udavači měli pravdu, tak o co podle té vaší úžasné logiky jde?

Vždyť i ten Ryšánek z filmu "Vyšší princip" k té Heydrichově fotce ty fousy a ty dlouhé uši skutečně přimaloval. A ten Havelka a Moučka o tom věděli a nenahlásili to.

Ten, který je udal, také měl pravdu. Takže podle vás asi všechno bylo v pořádku.

1 0
možnosti
PO

Silně mi to připomíná "evropské hodnoty" Nikdo neví co to je ale všichni se tím zaštiťují když se jim to hodí.

9 1
možnosti
AV

A87d63a47m 30V86l82č28e73k

20. 2. 2019 11:59

"Vycházeli jsme z pravdivých dokumentů, které měla v počítači. To, že bychom je získali na základě trestné činnosti, je nesmysl."

Jo jasně, sami se nám ty dokumenty odeslali na e-mail. Nebo je poslala sama Samková? Doufám, že to tomu bohorovnému arogantnímu pokrytci neprojde.

7 4
možnosti
KV

samy se odeslaly - ty dokumenty

2 0
možnosti