| foto: Dan Materna/MAFRA, Mediahub

Hradecký kraj se pouští do likvidace nelegálních billboardů

Královéhradecký kraj chce do tří až pěti let odstranit všech zhruba 800 nelegálních billboardů stojících u silnic prvních tříd. Náklady na likvidaci billboardů kraj odhaduje na miliony korun. Demontáž poutačů bude podle rozhodnutí rady kraje dělat krajská Údržba silnic. Prvních šest poutačů již kraj odstranil. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS).

Kraj předpokládá, že Údržba silnic nebude muset odstranit všechny nelegální billboardy. "Odhadujeme, že u dvou třetin případů dojde k odstranění reklamních zařízení na základě výzev vlastníkům billboardů nebo nemovitostí, na nichž je reklamní zařízení umístěno," řekl Červíček. Předpokládá, že v silách Údržby silnic by mohla být likvidace přibližně 15 billboardů měsíčně.

Zatím Královéhradecký kraj na základě asi 40 řízení odstranil šest nelegálních billboardů, jejichž majitelé na výzvy k odstranění nereagovali. Celkové náklady na to činily téměř 62.000 korun. "Nyní bude odstraňování billboardů systémově dělat v rámci příkazní smlouvy Údržba silnic. Její rozpočet budeme muset kvůli tomu posílit," řekl Červíček.

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic I. třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od září. Majitelům reklamních ploch nařizuje z bezpečnostních důvodů jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy.

Silničáři v září napočítali kolem dálnic a silnic první třídy téměř 7000 reklamních zařízení, z toho asi 3000 jich odporovalo zákonu. Někteří provozovatelé reklamní sdělení nahradili státní vlajkou. Tvrdí, že tím změnili charakter ploch, které již nejsou reklamním zařízením.


Video