ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Francouzská média si stěžují na Google, nechce platit za obsah

  • 26
Ve Francii začala ve čtvrtek platit nová pravidla autorského práva. Ihned se ale tamní média dostala do sporu se společností Google. Média mají podle nových pravidel dostávat zaplaceno za obsah, jehož úryvky a náhledy firmy jako Google, Facebook a další šíří na internetu.

Google však platit odmítl a rozhodl se náhledy vůbec nezveřejňovat. Vydavatelé a novináři s tím nesouhlasí a proti postupu firmy hodlají podat stížnost u úřadu pro hospodářskou soutěž, píše AFP.

Reformu autorského práva v rámci celé Evropské unie schválily na jaře členské země a europarlament. Francie své zákony upravila jako první. Země mají od přijetí směrnice na zapracování změn do svých národních pravidel dva roky. Cílem novinky měla být ochrana autorů a tvůrců v digitální době.

Společnost Google však odmítla platit za zobrazované úryvky, jak reforma ukládá. Místo toho ve Francii splnila varování, že náhledy a úryvky zobrazovat skrze služby jako Google News či ve výsledcích vyhledávání raději vůbec nebude.

Podle vydavatelů ale krok povede k zásadnímu snížení příjmů internetových médií. Viditelnost ve vyhledávači totiž zvyšuje návštěvnost daných webových stránek a potenciálně tedy také příjmy z reklamy a předplatného.

PŘEHLEDNĚ: Proč se mění pravidla pro využívání obsahu na internetu

Přes tisíc mediálních pracovníků z Francie i několika dalších evropských zemí proto Google v otevřeném dopise obviňuje z obcházení zákona. „Jako novináři jsme za toto (autorské) právo dlouho bojovali, protože kvalitní zpravodajství stojí peníze. Současná situace, kdy Googlu připadne většina příjmu z reklam u obsahu vytvořeného zpravodajstvím, které za obsah nedostane zaplaceno, je neudržitelná a vrhá média do každým rokem prohlubující se krize,“ píší autoři otevřeného dopisu.

„V dnešní době, kdy jsou internet a sociální sítě zamořeny dezinformačními kampaněmi a nezávislá žurnalistika je v několika zemích Evropské unie pod útokem, by vzdát se bez boje mělo katastrofální důsledky,“ končí dopis, pod který se podepsali i šéfové významných evropských médií včetně generálního ředitele německé tiskové agentury DPA Petera Kropsche.

Francouzští vydavatelé a novináři zastupovaní majitelem deníku La Dépeche du Midi Jeanem-Michelem Bayletem a generálním ředitelem mediální skupiny Les Échos-Le Parisien Pierrem Louettem oznámili, že proti postupu Googlu podají stížnost a zároveň požádají vládu, aby podmínky uložené vyhledávačem zpochybnila.

Do sporu se už dříve vložil i francouzský prezident Emmanuel Macron a ministr kultury Franck Riester, který se minulý týden setkal se zástupci společnosti Google v New Yorku.

,

Video