Přenosový vůz americké televizní stanice Fox News. (29. září 2017)

Přenosový vůz americké televizní stanice Fox News. (29. září 2017) | foto: Profimedia.cz

Fox News slaví 25 let, Murdoch chtěl konkurenci pro CNN

  • 1
Mediální magnát Rupert Murdoch před 25 lety, 7. října 1996, spustil nový kabelový i satelitní zpravodajský kanál Fox News. Chtěl vytvořit konkurenci televizi CNN, kterou vlastnil jeho rival Ted Turner. A televizní kanál, který je označován za konzervativně pravicový, se v průběhu let stal sledovanější než CNN.

Inspirací pro vznik Fox News Channel byl další Murdochův zpravodajský kanál Sky News. Fox News vsadila od počátku existence na větší akčnost a křiklavost zpráv. Důraz klade někdy i na více či méně ověřené „drby“ a soukromý život celebrit, vývoj na burze je představen jako automobilové závody.

Fox News, jejíž hlavním heslem je „čestnost a vyváženost“, podle mediálních analytiků občas v touze být první vypustí i nepravdivou zprávu.

Fox News se stala třetím čtyřiadvacetihodinovým kabelovým televizním kanálem zaměřeným na zpravodajství po CNN a MSNBC, společném projektu společnosti Microsoft a zpravodajské firmy NBC, který začal vysílat jen o několik měsíců dříve než Murdochův kanál. Stanice začínala se 17 miliony předplatiteli.

Fox News bude před soudem vysvětlovat své volební zpravodajství

Fox News je nyní dostupná v 86 zemích světa, v roce 2018 tento zpravodajský kanál sledovalo před 90 procent předplatitelů v USA, v roce 2019 byla stanice dostupná pro asi 2,5 milionu diváků. Byla velmi nakloněná prezidentu Donaldu Trumpovi během jeho prezidentského období.

,

Video